‘Supermarkten ondernemen te weinig actie om dierenwelzijn te verbeteren’

Nieuws
Supermarkten leggen de verantwoordelijkheid om meer diervriendelijke etenswaren te kopen doorgaans bij hun klanten. Ze doen nog te weinig om het aandeel producten met een Beter Leven-keurmerk te vergroten.
Petra Noordhuis
woensdag 15 december 2021 om 03:21 aangepast 07:20
Afbeelding
beeld anp / Robin Utrecht

Amsterdam

Dat is de conclusie in het onderzoeksrapport ‘Superlijst Dierenwelzijn 2021’ van Questionmark. Deze Nederlandse onderzoeksstichting verzamelt informatie over de duurzaamheid van supermarktproducten, om consumenten te helpen een bewuste keuze te maken. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection.

‘respectabel leven’

Ekoplaza hanteert als enige supermarkt het Beter Leven-keurmerk 3 sterren als ondergrens voor alle vlees- en zuivelproducten en verse eieren. De andere onderzochte supermarkten (Lidl, Jumbo, Albert Heijn, Aldi, Coop, Dirk, Plus) bieden ook producten aan waarvoor geen extra inspanningen zijn gedaan op het vlak van dierenwelzijn. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.