‘Supermarkten ondernemen te weinig actie om dierenwelzijn te verbeteren’

Nieuws
Supermarkten leggen de verantwoordelijkheid om meer diervriendelijke etenswaren te kopen doorgaans bij hun klanten. Ze doen nog te weinig om het aandeel producten met een Beter Leven-keurmerk te vergroten.
Petra Noordhuis
woensdag 15 december 2021 om 03:21
Afbeelding
beeld anp / Robin Utrecht

Amsterdam

Dat is de conclusie in het onderzoeksrapport ‘Superlijst Dierenwelzijn 2021’ van Questionmark. Deze Nederlandse onderzoeksstichting verzamelt informatie over de duurzaamheid van supermarktproducten, om consumenten te helpen een bewuste keuze te maken. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection.

‘respectabel leven’

Ekoplaza hanteert als enige supermarkt het Beter Leven-keurmerk 3 sterren als ondergrens voor alle vlees- en zuivelproducten en verse eieren. De andere onderzochte supermarkten (Lidl, Jumbo, Albert Heijn, Aldi, Coop, Dirk, Plus) bieden ook producten aan waarvoor geen extra inspanningen zijn gedaan op het vlak van dierenwelzijn. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Remkes wil snelle actie om uitstoot te verlagen. Boeren noemen gedwongen uitkoop onacceptabel.

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofbemiddelaar die werd ingehuurd om te bemiddelen tussen kabinet en boeren deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang gesprekken voerde..

Afbeelding

Rode Kruis collecteert niet meer aan de deur

Het Rode Kruis gaat voortaan niet meer met de jaarlijkse collecte langs de deuren. Het meeste geld komt tegenwoordig binnen via andere initiatieven, meldde de hulporganisatie woensdag. Dat terwijl het organiseren van een collecte veel tijd en moeite kost.

Afbeelding

‘Antisemitische uitingen nooit straffeloos laten passeren’, zegt Nationaal Coördinator

Holocaustontkenning moet een expliciet strafbaar feit worden in het Wetboek van Strafrecht en niet langer onder ‘groepsbelediging’ vallen. Alle uitingen van antisemitisme, ook online en in voetbalstadions, moeten worden bestraft.

Afbeelding

Een extreme griepwinter op komst? Nieuwe berekeningen beloven niet veel goeds

Deze week is de jaarlijkse campagne voor de griepprik begonnen, terwijl ook het coronavirus vrijelijk rondgaat. Maar wat doen corona en griep als ze samen circuleren: elkaar versterken, of elkaar in de weg zitten?

Afbeelding

Melkveehouders Alien en Pieter: ‘Er moet vastigheid komen en één duidelijk plan’

Het Nederlands Dagblad volgt de Van Zijtvelds in Rouveen. Boer Pieter heeft de presentatie van het rapport-Remkes niet gezien: hij moest maaien. Zijn vrouw Alien is er wel voor gaan zitten.

Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.