Rotterdam biedt excuses aan voor slavernijverleden

Nieuws
Het Rotterdams college van burgemeester en wethouders biedt excuses aan voor deelname van de stad in het koloniale en slavernijverleden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb deed dat namens het college tijdens een besloten bijeenkomst vrijdagmiddag in de Laurenskerk.
anp
zaterdag 11 december 2021 om 03:21 aangepast 06:55
Afbeelding
beeld anp / Jeroen Jumelet

Rotterdam

‘Het college neemt institutionele verantwoordelijkheid voor de deelname van vroegere stadsbesturen’, schrijft Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad. Het stadsbestuur zegt wel voorzichtig te zijn om met een beschuldigende vinger naar individuen uit het verleden te wijzen.

Vrijdag is het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, voor het college een reden om de excuses op deze dag te maken, omdat het een belangrijke verbinding ziet met mensenrechten in het heden. ‘Het verleden kunnen we niet veranderen, de toekomst wel.’

De excuses volgen op een aantal onderzoeken naar het slavernijverleden van de stad in opdracht van de Rotterdamse gemeenteraad in 2017. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.