Vinod Subramaniam geeft leiding aan de Universiteit Twente: ‘Ik maak me zorgen over medewerkers en studenten’

Interview
Onderwijs moet openstaan voor iedereen en daarom is 2G voor studenten geen optie, vindt universiteitsbestuurder Vinod Subramaniam. De universiteiten hebben het water aan de lippen staan, stelt hij. Niet alleen door de pandemie, maar ook door jaren van bezuinigingen.
Remco van Mulligen
donderdag 9 december 2021 om 14:33 aangepast 18:29
Vinod Subramamiam
Vinod Subramamiam beeld Rikkert Harink

Zes jaar lang was Vinod Subramaniam als rector magnificus het boegbeeld van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Opvolger van oud-rectoren Abraham Kuyper, Herman Dooyeweerd en Wilhelm de Gaay Fortman. Ooit waren dat grote namen in de gereformeerde zuil. Deze herfst nam Subramaniam afscheid van deze universiteit. De natuurkundige, geboren en getogen in India, vindt dat de VU een dappere keuze maakte door hem in 2015 aan te stellen. ‘Het was een teken van lef, out of the box denken. Ik heb er geen spijt van.’

‘De VU heeft natuurlijk een zekere oorsprong, als bijzondere universiteit’, vervolgt hij. ‘Om heel eerlijk te zijn was ik bij mijn aantreden niet bekend met Abraham Kuyper en de geschiedenis van de VU. Inmiddels ben ik dat wel. Wat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.