Vinod Subramaniam geeft leiding aan de Universiteit Twente: ‘Ik maak me zorgen over medewerkers en studenten’

Interview
Onderwijs moet openstaan voor iedereen en daarom is 2G voor studenten geen optie, vindt universiteitsbestuurder Vinod Subramaniam. De universiteiten hebben het water aan de lippen staan, stelt hij. Niet alleen door de pandemie, maar ook door jaren van bezuinigingen.
Remco van Mulligen
donderdag 9 december 2021 om 14:33 aangepast 18:29
Vinod Subramamiam
Vinod Subramamiam beeld Rikkert Harink

Zes jaar lang was Vinod Subramaniam als rector magnificus het boegbeeld van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Opvolger van oud-rectoren Abraham Kuyper, Herman Dooyeweerd en Wilhelm de Gaay Fortman. Ooit waren dat grote namen in de gereformeerde zuil. Deze herfst nam Subramaniam afscheid van deze universiteit. De natuurkundige, geboren en getogen in India, vindt dat de VU een dappere keuze maakte door hem in 2015 aan te stellen. ‘Het was een teken van lef, out of the box denken. Ik heb er geen spijt van.’

‘De VU heeft natuurlijk een zekere oorsprong, als bijzondere universiteit’, vervolgt hij. ‘Om heel eerlijk te zijn was ik bij mijn aantreden niet bekend met Abraham Kuyper en de geschiedenis van de VU. Inmiddels ben ik dat wel. Wat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.