Veel coronadoden in verpleeghuizen: laten de vaccins het afweten bij kwetsbare ouderen?

Nieuws
In de verpleeghuizen overlijden net zoveel mensen als een jaar geleden, ondanks de vaccinaties. Bewijs dat de vaccins het lelijk laten afweten? Pas op, zeggen kenners: de feiten liggen subtiel.
Maarten Keulemans / vk
woensdag 1 december 2021 om 08:38 aangepast 11:57
Zeer de vraag is of boosters, ondanks de positieve geluiden uit België en onder meer Israël, alle problemen oplossen. Zolang het virus rondgaat, zijn broze verpleeghuisbewoners immers de eersten die in de problemen komen.
Zeer de vraag is of boosters, ondanks de positieve geluiden uit België en onder meer Israël, alle problemen oplossen. Zolang het virus rondgaat, zijn broze verpleeghuisbewoners immers de eersten die in de problemen komen. beeld anp / Robin Utrecht

Wat is er aan de hand?

Van een afstandje lijkt het een uitgemaakte zaak. Vorige week overleden in de woonzorginstellingen 425 méér mensen dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Dat is haast net zo’n hoge oversterfte als een jaar geleden, tijdens de tweede golf. Toen waren er in één week 451 sterfgevallen meer dan gebruikelijk te betreuren.

Tegelijk raast corona door de verpleeghuizen. Sinds begin oktober is het aantal bewoners dat positief wordt getest op corona omhooggeschoten, tot meer dan 300 afgelopen weken. De laatste keer dat zoveel verpleeghuisbewoners het virus opliepen, was in december vorig jaar. Ook is het virus in meer verpleeghuislocaties aanwezig dan tijdens eerdere golven: op 983 locaties, 40 procent van het totaal.

Dus: er..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.