Kinderen vaccineren mogelijk vanaf half januari • GGD: help mensen afspraak te maken voor booster

Nieuws
Welkom in het coronablog. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het coronanieuws, uit binnen- en buitenland.
redactie nd
vrijdag 10 december 2021 om 02:00
Reizigers uit Zuid-Afrika laten zich bij aankomst op de luchthaven testen in een speciaal daarvoor ingerichte teststraat.
Reizigers uit Zuid-Afrika laten zich bij aankomst op de luchthaven testen in een speciaal daarvoor ingerichte teststraat. beeld anp / Remko de Waal

Kort overzicht:

• Het kabinet heeft veel te laat en te licht ingegrepen tegen de nieuwe coronagolf. En de maatregelen zijn warrig, onvoldoende uitgelegd en niet eerlijk verdeeld. Dat is het vernietigende oordeel van een ruime meerderheid van door het RIVM bevraagde Nederlanders in het lopende gedragsonderzoek.
• Het Veiligheidsberaad vergadert maandag twee keer over de coronacrisis.
• Ouders mogen binnenkort hun kinderen van 5 tot 11 jaar laten vaccineren tegen het coronavirus.


 • 10 dec 2021, 19:03

  Koning wacht op zijn beurt voor boosterprik

  Koning Willem-Alexander is ‘zeker’ van plan een boosterprik te halen tegen het coronavirus. Dat vertelde hij vrijdagmiddag aan het einde van een werkbezoek aan vaccinatielocaties van GGD Haaglanden in Den Haag en Rijswijk.

  De 54-jarige Willem-Alexander wacht daarvoor wel tot hij aan de beurt is. ‘Ik moet eerst de oproep voor onder zestigjarigen afwachten’, aldus de koning.

  Zijn moeder, prinses Beatrix, heeft de boosterprik wel al gehad. Tijdens een werkbezoek aan Curaçao eind november vertelde de 83-jarige prinses dat ze tweemaal gevaccineerd is en een boostervaccin heeft gehad. Een paar dagen na thuiskomst, op zaterdag 4 december, werd bekend dat Beatrix besmet was met het coronavirus en in thuisisolatie moest.

 • 10 dec 2021, 18:08

  Wereldwijd bijna 2400 Omikron-gevallen vastgesteld

  Het aantal besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus blijft oplopen. In de afgelopen dag zijn zo’n 600 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. In totaal is nu bij 2382 mensen vastgesteld dat ze de virusversie onder de leden hebben. Op donderdag stond de teller op 1780, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC.

  Alle mensen bij wie het virus is aangetroffen, hadden milde klachten of helemaal geen symptomen. Voor zover nu bekend is nog niemand aan de Omikron-variant overleden. Het werkelijke aantal besmettingen kan aanzienlijk hoger liggen, omdat niet iedereen zich laat testen en omdat niet alle testmonsters worden onderzocht.

  De variant is inmiddels in 62 landen en gebieden opgedoken, vijf meer dan op donderdag. De nieuwkomers op de lijst zijn Bermuda, Jordanië, Libanon, Malawi en Sierra Leone.

  Verenigd Koninkrijk

  Het Verenigd Koninkrijk heeft de meeste bevestigde gevallen, namelijk 817, bijna 250 meer dan op woensdag. Het aantal gevallen in Zuid-Afrika steeg met ruim honderd naar 499.

  Volgens het ECDC is de Omikron-variant aangetroffen bij 582 inwoners van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Denemarken is daar koploper met 154 bevestigde besmettingen, gevolgd door Noorwegen (109), Frankrijk (59) en Portugal (37). Nederland heeft volgens de ECDC-lijst 36 bevestigde gevallen, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu liet eerder vrijdag weten dat er al 80 Omikron-besmettingen zijn vastgesteld.

 • 10 dec 2021, 17:43

  Vooralsnog geen testplicht bij aankomst reizigers uit Zuid-Afrika

  Het is nog onduidelijk of er een verplichte coronatest bij aankomst komt voor reizigers uit Zuid-Afrika en andere landen die op de ‘zeer hoog risico’-lijst van de overheid staan. Demissionair minister Hugo de Jonge zei vrijdag alleen dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid.

  De GGD liet vrijdag weten dat van de reizigers uit Zuid-Afrika die zich de afgelopen tijd vrijwillig lieten testen, 14 procent positief bleek. Dit ondanks het feit dat er voor reizigers uit Zuid-Afrika al een dubbele testverplichting geldt: zij moeten voor vertrek zowel een PCR-test als een sneltest laten doen. Vorige week ging het nog om 9 procent van de reizigers.

  Voor een verplichte test bij aankomst moet de wet worden aangepast. Dat gaf het ministerie van Volksgezondheid vorige week ook al aan, en De Jonge had daar vrijdag nog niets nieuws over te zeggen. ‘Daar zijn we naar aan het kijken.’

  Het Outbreak Management Team opperde eerder deze week al een verplichte test in te stellen bij aankomst uit landen waar een zorgwekkende virusvariant rondgaat. In Zuid-Afrika werd de nieuwe Omikron-variant voor het eerst geïdentificeerd, maar dat betekent niet dat de variant daar ook is ontstaan.

 • 10 dec 2021, 15:42

  Veiligheidsberaad vergadert maandag twee keer over corona

  Het Veiligheidsberaad vergadert maandag twee keer over de coronacrisis. Maandagavond praat demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) de 25 burgemeesters van het beraad digitaal bij over nieuwe coronamaatregelen die het kabinet naar verwachting dinsdag aankondigt. Maandagmiddag blikt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau SCP met de burgemeesters vooruit op een toekomst met of zonder corona. Ook die bijeenkomst is digitaal.

  Het Veiligheidsberaad is al enkele weken bezig met een langetermijnvisie op de coronacrisis. Volgens de burgemeesters gaat het coronavirus niet meer weg. De samenleving moet weten welke lijn de overheid op de langere termijn kiest, zodat dat voor iedereen duidelijk is. Als het doel duidelijk is, zijn maatregelen op de korte termijn ook beter uit te leggen, denken zij. Het helpt in elk geval niet om dilemma’s steeds vooruit te schuiven, menen de burgemeesters. Er zijn al twee vergaderingen gewijd aan de polarisatie in de samenleving.

  Het kabinet neemt dinsdag besluiten over eventuele aanscherpingen van de huidige maatregelen. Het gaat dan onder meer over een week extra kerstvakantie, verlenging van de avondlockdown en mogelijk nog nieuwe ingrepen om groepsvorming tegen te gaan. De burgemeesters zijn als voorzitter van hun veiligheidsregio verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van de coronamaatregelen. Daarom geven zij vooraf hun mening over de uitvoerbaarheid van eventuele nieuwe ingrepen.

 • 10 dec 2021, 15:34

  17.562 nieuwe coronagevallen, laagste aantal in bijna maand tijd

  Het aantal nieuwe coronagevallen gaat verder omlaag. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 17.562 positieve tests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 14 november, bijna een maand geleden.

  In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bericht dat het coronavirus 140.208 keer bij mensen is aangetroffen. Dat is 7 procent minder dan in de week ervoor. Het is de grootste afname op weekbasis sinds 30 september, voor het begin van de huidige golf.

 • 10 dec 2021, 14:54

  Minder coronapatiënten op verpleegafdelingen, meer op ic’s

  Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verminderd. Het aantal patiënten op de intensive cares nam juist toe, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  In totaal houden nu 2783 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, een daling van 47 patiënten ten opzichte van 24 uur eerder. Daarvan liggen er 2148 op de verpleegafdelingen, 56 patiënten minder dan donderdag. Afgelopen 24 uur werden 273 nieuwe coronapatiënten in de klinieken opgenomen, maar doordat er nog meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten nam het totaal aantal door coronapatiënten bezette bedden toch af.

  Op de ic’s liggen vrijdag 635 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er negen meer dan een etmaal geleden. Er werden 52 nieuwe coronapatiënten op de ic’s opgenomen, maar doordat er ook mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, nam de bezetting op de ic’s minder snel toe.

 • 10 dec 2021, 14:50

  De Jonge: vaccineren kinderen van 5 tot 11 jaar wordt mogelijk

  Ouders mogen binnenkort hun kinderen van 5 tot 11 jaar laten vaccineren tegen het coronavirus. Vanaf de tweede helft van januari worden zij uitgenodigd voor een prik. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekendgemaakt.

  De Jonge volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Die adviseerde eerder op vrijdag om de coronaprik aan te bieden bij jonge kinderen. Daarbij merkte de raad wel op dat ‘alle vormen van drang’ moeten worden vermeden en dat het niet nemen van een vaccin niet mag leiden tot bijvoorbeeld uitsluiting van onderwijs.

  Voor kinderen van 5 tot 11 jaar die een verhoogd medisch risico hebben, werd het deze week al mogelijk gemaakt om een coronavaccin te krijgen. Het gaat daarbij om het vaccin van BioNTech/Pfizer, maar wel in een lagere dosis dan bij tieners en volwassenen.

 • 10 dec 2021, 13:28

  Advies: bied jonge kinderen coronaprik aan, maar voorkom drang

  Ook gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar zouden de kans moeten krijgen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Maar ‘alle vormen van drang’ moeten worden vermeden en het niet nemen van zo’n prik mag niet leiden tot uitsluiting van bijvoorbeeld school. Dat adviseert de Gezondheidsraad vrijdag.

 • 10 dec 2021, 13:26

  Duitse Bondsdag stemt voor vaccinatieplicht zorgpersoneel

  Het Duitse parlement heeft voor een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel en militairen gestemd. Naar verwachting wordt de wet vrijdag nog door het Duitse hogerhuis goedgekeurd. Alle medewerkers in de zorg moeten vanaf het midden van maart volledig ingeënt zijn.

  De nieuwe Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach noemde het vrijdagochtend ‘absoluut onaanvaardbaar’ dat mensen in zorginstellingen ‘onnodig sterven omdat er niet gevaccineerd is’. De maatregel wordt genomen om de vierde coronagolf te breken, aldus de minister.

  Duitsland volgt Frankrijk, Italië het Verenigd Koninkrijk en Griekenland met de maatregel. Daar moet het zorgpersoneel zich ook laten inenten tegen het coronavirus.

 • 10 dec 2021, 12:27

  Carbidschieten tot nu toe bijna nergens verboden

  Carbidschieten om het oudejaar uit te luiden is tot nu toe nog bijna nergens in Nederland verboden. Er zijn wel oudejaarsclubs die zelf hebben besloten om de traditie dit jaar opnieuw te schrappen vanwege de coronaregels, maar de meeste gemeenten staan het knallen dit jaar onder voorwaarden toe. Vorig jaar werd carbidschieten wel in veel plaatsen verboden om te voorkomen dat zich bij de knalplekken veel mensen zouden verzamelen.

  Carbid is geen vuurwerk en valt dus niet onder het ook dit jaar weer geldende vuurwerkverbod. Carbid is een verbinding van koolstof en calcium. Als carbid nat wordt vormt zich een gas. Carbidschieters stoppen een brok carbid in een melkbus, maken het nat, sluiten de bus af en steken het gevormde gas via een klein gaatje in de melkbus aan. Dat geeft een flinke explosie. Carbidschieten is vooral in het noorden en oosten van het land een populaire traditie.

 • 10 dec 2021, 12:24

  Geen ernstiger ziektebeeld bij Omikron volgens wetenschappers

  Zuid-Afrikaanse wetenschappers laten vrijdag weten dat ze geen ernstiger ziektebeeld zien bij mensen besmet met de Omikron-variant van het coronavirus. De wetenschappers zeggen dat er nog meer tijd nodig is om een definitieve conclusie te trekken. Minister van Volksgezondheid Joe Phaahla vindt het een positieve indicatie.

  Phaahla zegt dat de eerste onderzoeken lijken aan te tonen dat er wel een toename is van het aantal patiënten dat opgenomen wordt in het ziekenhuis, maar dat dit voornamelijk veroorzaakt wordt door de hoeveelheid coronabesmettingen. ‘Dus niet door de ernst van de Omikron-variant’, aldus de minister.

  In Zuid-Afrika is ongeveer 38 procent van de bevolking ouder dan 18 jaar gevaccineerd. Dit is meer dan in andere landen op het Afrikaanse continent. Inmiddels heeft de overheid aangekondigd al te willen beginnen met het uitdelen van boostervaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Op donderdag werden er meer dan 22.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld, een nieuw record sinds juli dit jaar.

 • 10 dec 2021, 11:17

  14 procent passagiers Zuid-Afrika test positief op coronavirus

  Van de passagiers die vanuit Zuid-Afrika op Schiphol landen test 14 procent positief op het coronavirus, meldt de GGD Kennemerland. Vorige week ging het nog om 9 procent.

  Dagelijks komen er een paar honderd mensen vanuit Zuid-Afrika aan op Schiphol. Bijna de helft laat zich testen op het virus bij aankomst. Alle passagiers worden ook getest vóór ze in Zuid-Afrika aan boord gaan.

 • 10 dec 2021, 10:07

  Britse economie nog kleiner dan voor uitbraak van coronacrisis

  De omvang van de Britse economie is nog altijd 0,5 procent kleiner dan in februari vorig jaar, voor de uitbraak van de coronacrisis. Dat meldde het Britse nationale statistiekbureau. In oktober groeide de economie van het Verenigd Koninkrijk met 0,1 procent in vergelijking met september, wat zwakker is dan economen hadden verwacht.

  Vorig jaar kromp de Britse economie met bijna 10 procent door de crisis, maar heeft dit jaar sterk herstel laten zien. De afgelopen tijd zwakt de groei wel steeds meer af, vanwege de problemen in de wereldwijde leveringsketens en personeelstekorten. Daar lijkt nu de tegenwind van de Omikron-variant van het virus nog bovenop te komen. Zo maakte de regering deze week nieuwe maatregelen bekend, zoals een dringend advies voor thuiswerk.

  De tegenvallende groei en de opkomst van Omikron kunnen de Britse centrale bank mogelijk doen afzien van een renteverhoging volgende week. De Bank of England (BoE) had eerder aangegeven de rente te kunnen gaan verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan.

 • 10 dec 2021, 09:05

  GGD: help mensen afspraak te maken voor booster

  De GGD’en roepen mensen op om senioren, indien nodig, te helpen via internet (coronavaccinatie-afspraak.nl) een afspraak te maken voor een boosterprik tegen corona. ‘Dat gaat sneller dan bellen en zo kunnen we de vaart er bij het prikken goed in houden’, aldus de diensten.

  Deze week kunnen ze 350.000 prikken in totaal zetten en daarna zou dat gemiddeld 700.000 per week zijn. Maar ‘dit is onder andere afhankelijk van de toestroom van ouderen naar de vaccinatielocaties’.

  De GGD’en werken samen met Defensie en Het Rode Kruis. Ook uitzendbureaus plus mensen en bedrijven die zich hebben aangemeld op de speciale website (ggdreservisten.nl) komen te hulp. Het aantal aanmeldingen staat nu op ruim 11.000 en volgens de GGD ‘raakt de bemensing op orde’. Maar het inenten moet gebeuren door mensen die goed zijn opgeleid en het verwerken van persoonsgegevens van mensen die een prik halen moet ook zorgvuldig worden gedaan, aldus de GGD. ‘Dit maakt dat de selectie van mensen de nodige tijd kost.’ En dan moeten ze ook nog worden ingewerkt.

 • 10 dec 2021, 07:31

  Kabinet: vrijgeven patenten coronavaccins ‘geen oplossing’ voor arme landen

  Het tekort aan coronavaccins in arme landen los je niet op door patenten van farmaceuten op te heffen. Dat stelt minister Tom de Bruijn (Ontwikkelingssamenwerking). ‘Het is geen toverstokje.’

  Door fabrikanten het alleenrecht op de vaccinproductie te ontnemen, betogen voorstanders, kunnen wereldwijd veel meer doses worden geleverd. Op die manier blijven ook voor armere landen genoeg prikken over om de bevolking in te enten. Maar volgens het Nederlandse kabinet is de praktijk veel complexer. Bovendien ontbreekt internationale steun voor het gedwongen vrijgeven van patenten, zei demissionair minister Tom de Bruijn (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag in de Tweede Kamer.

  In veel landen ligt de vaccinatiegraad fors lager dan in Nederland. Waar hier ruim driekwart van de volledige bevolking is gevaccineerd – en miljoenen Nederlanders binnenkort zelfs een ‘booster’ ontvangen – wachten mensen in veel Afrikaanse en Aziatische gebieden nog op hun éérste prik. Slechts 3,2 procent van inwoners uit lagelonenlanden is volledig gevaccineerd, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat zorgt niet alleen voor problemen in die landen, maar vergroot tevens de kans op nieuwe virusmutaties. Mogelijk ligt ook de oorsprong van de nieuwe omikronvariant in een Afrikaans land.

 • 10 dec 2021, 06:59

  Burger vernietigend over corona-aanpak

  Het kabinet heeft veel te laat en te licht ingegrepen tegen de nieuwe coronagolf. En de maatregelen zijn warrig, onvoldoende uitgelegd en niet eerlijk verdeeld. Dat is het vernietigende oordeel van een ruime meerderheid van door het RIVM bevraagde Nederlanders in het lopende gedragsonderzoek, dat het instituut samen met de GGD’en om de zes weken uitvoert.

  Positief over het coronabeleid is nog maar 16 procent, het laagste ooit gemeten. En zelfs van de mensen die vertrouwen zeggen te hebben in de Nederlandse coronakoers, vindt 56 procent dat de overheid te slap heeft ingegrepen. Dat was overigens vlak voordat de overheid overging tot het vervroegd sluiten van niet-essentiële winkels en horeca. ‘Weer zijn ze te laat. Men lijkt het niet te leren’, zoals een van de ondervraagde onderzoeksdeelnemers liet optekenen. Slechts een op de zes bevraagde personen is positief over de Nederlandse coronakoers in vergelijking met het buitenland - een dieptepunt.

  Dramatisch mislukt lijken ook de pogingen van het kabinet om de ongevaccineerden te bereiken. Meest genoemde reden om zich níét te laten vaccineren is, paradoxaal genoeg: ik voel mij onder druk gezet. Kennelijk heeft de overheidskoers van QR-codes en ongevaccineerden streng toespreken, zoals minister Hugo de Jonge herhaaldelijk op persconferenties deed, averechts gewerkt.

 • 10 dec 2021, 06:39

  In Staphorst staat in elk schoollokaal een luchtfilter

  ‘Het wonder van Staphorst’ werd het in sommige media genoemd. Sinds alle tien de basisscholen in het Overijsselse dorp speciale luchtfilters in klassen plaatsten, loopt het aantal coronabesmettingen onder kinderen in de gemeente Staphorst sterk terug.  

  Of er sprake is van een causaal verband tussen de luchtfilters en de teruglopende besmettingen is nog onduidelijk, maar directeur Jan Kuijers van de Koning Willem-Alexandersschool durft de ‘voorzichtige conclusie’ te trekken dat de luchtfilters hun doel niet missen.

  De filters in Staphorst zijn onderdeel van een onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven naar het effect van goede ventilatie op verspreiding van het coronavirus. Eerste resultaten van dat onderzoek worden begin februari verwacht, maar Kuijers meent hier en daar al effecten te zien. ‘De GGD zegt altijd: als er één kind besmet is, is de kans heel groot dat kinderen die in de buurt zitten ook besmet raken. Wij zagen dat eerst ook, maar nu veel minder.’

 • 10 dec 2021, 05:56

  Gezondheidsraad adviseert over coronaprik aan alle kinderen

  De Gezondheidsraad komt in de loop van vrijdag met een advies over het vaccineren van alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen corona. Kinderen van deze leeftijd met een verhoogd medisch risico kunnen binnenkort al een coronavaccinatie krijgen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) volgde al een eerder advies van de Gezondheidsraad daarover.

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bepaalde vorige maand dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor jonge kinderen. Kinderen die gevaccineerd worden, krijgen net als volwassenen twee prikken, maar dan wel een lagere dosis per prik: 10 microgram in plaats van 30 microgram.
  De Gezondheidsraad maakt een bredere afweging in de bepaling of vaccinatie van kinderen een goed idee is. Zo keek de raad bij het oordeel over de vaccinatie van jongeren vanaf 12 jaar ook naar bijvoorbeeld het effect van de coronamaatregelen op het welzijn van jongeren.

 • 10 dec 2021, 05:00

  Start liveblog vrijdag 10 december

 • 10 dec 2021, 18:58

  Aantal boosterprikken stijgt naar zo’n 730.000

  Ongeveer 730.000 mensen in Nederland hebben tot en met woensdag een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. Dat zijn er ruim 150.000 meer dan de stand tot en met zondag. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de cijfers donderdag verwerkt en op het coronadashboard gepubliceerd.

  De GGD’en zijn goed voor bijna 400.000 boosterprikken. Dit zijn vooral mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken. Daarnaast hebben ongeveer 333.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

  Daarnaast hebben inmiddels 121.538 mensen een aanvullende prik gekregen. Dat zijn er 2500 meer dan tot aan afgelopen zondag. Deze mensen hebben een afweerstoornis, waardoor de eerste twee prikken bij hen mogelijk niet genoeg bescherming geven.

 • 10 dec 2021, 17:12

  Kamer: maak vaccinatie mogelijk voor kinderen van 5 tot 11 jaar

  Ouders moeten de keuze krijgen of ze kinderen tussen 5 en 11 jaar laten vaccineren tegen het coronavirus, mits de Gezondheidsraad daar positief over adviseert. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) concludeerde vorige maand dat het vaccin van BioNTech/Pfizer veilig en effectief is voor kinderen van 5 tot 11 jaar, zij het in een lagere dosis dan voor volwassenen. Kinderen in deze leeftijdsgroep met een verhoogd medisch risico kunnen binnenkort al een prik krijgen, besloot demissionair minister Hugo de Jonge deze week. Maar voor de bredere groep is het vooralsnog niet zover.

  De Gezondheidsraad, waarvan de adviezen vaak door het kabinet worden opgevolgd, brengt naar verwachting nog deze week een nieuw advies uit, over het vaccineren van de bredere groep kinderen. Als de raad het EMA volgt, moet de keuze bij ouders worden gelegd, vindt het parlement. De meeste partijen stemden voor de motie van D66 en de PvdA. 

 • 10 dec 2021, 16:57

  Aantal Omikron-gevallen wereldwijd stijgt naar bijna 1800

  Nog eens zo’n driehonderd mensen van over de hele wereld blijken de Omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Het totale aantal bevestigde gevallen is gestegen van 1458 naar 1780, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. De variant is inmiddels in 57 landen opgedoken.

  Het werkelijke aantal besmettingen kan aanzienlijk hoger liggen, omdat niet iedereen zich laat testen en omdat niet alle testmonsters worden onderzocht.

  Alle mensen bij wie het virus is aangetroffen, hadden milde klachten of helemaal geen symptomen. Voor zover nu bekend is nog niemand aan de Omikron-variant overleden. Het Verenigd Koninkrijk heeft de meeste bevestigde gevallen, namelijk 568, ruim honderd meer dan op woensdag. Zuid-Afrika telt 397 Omikron-gevallen.

  Volgens het ECDC is de Omikron-variant aangetroffen bij 402 inwoners van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Denemarken is daar koploper met 99 bevestigde besmettingen, gevolgd door Portugal (37) en Frankrijk (37), Nederland (36), Noorwegen (33) en België (30).

 • 10 dec 2021, 15:20

  Opnieuw minder dan 20.000 coronagevallen, gemiddelde daalt verder

  Voor de derde dag op rij komt het aantal positieve coronatests onder de 20.000 uit. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 19.838 meldingen dat het coronavirus was vastgesteld.

  In de drie weken tot en met maandag waren er juist constant meer dan 20.000 positieve tests, op één dag met een storing na. Het aantal positieve tests ligt donderdag wel iets hoger dan op dinsdag en woensdag, maar het is gebruikelijk dat het aantal bevestigde besmettingen in de loop van de week iets oploopt.

  Het aantal sterfgevallen blijft voorlopig nog wel stijgen. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat 78 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 23 februari.

  Onder de doden zijn zeven inwoners van Amsterdam en vier mensen uit Amstelveen. Den Haag, Arnhem en Ridderkerk hadden elk drie gestorven inwoners. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil overigens niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn overleden.

  In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut 396 sterfgevallen, gemiddeld bijna 57 per dag. Ook dat is het hoogste niveau sinds 23 februari.

  Gemiddelde

  In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 144.254 positieve tests, gemiddeld 20.608 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 20 november, bijna drie weken geleden. Het gemiddelde daalt voor de vierde dag op rij.

  Rotterdam telde afgelopen dag 814 positieve tests, Amsterdam 682 en Den Haag 518. Daarna volgen Eindhoven (364) en Utrecht (285). Alleen op Schiermonnikoog en Vlieland testte niemand positief.

 • 10 dec 2021, 14:56

  Ministerie ‘monitort’ of mensen niet te lang op booster wachten

  Het ministerie van Volksgezondheid ‘monitort’ of er geen groepen mensen onder de zestig zijn die veel langer dan wenselijk op hun boosterprik moeten wachten. Om hoeveel mensen het mogelijk gaat, kan het departement nu nog niet zeggen. Het ministerie streeft ernaar mensen in de zevende maand na de tweede prik de booster aan te bieden.

  Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de verwachting is dat zo veel mogelijk 60-minners in de zevende maand na hun laatste vaccinatie een booster kunnen halen, maar benadrukte dat dat geen belofte is.

  Mensen jonger dan zestig komen vanaf januari in aanmerking voor een boosterprik. Die extra vaccinatie kan vanaf zes maanden na de laatste prik worden gegeven, omdat na verloop van tijd de effectiveit van de coronavaccins afneemt. Coronaminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag bovendien aan dat de coronareispas per 1 februari mogelijk alleen nog geldig is als iemand op tijd - dat wil zeggen binnen negen maanden - zijn of haar boosterprik heeft gehad. Een herstelbewijs of een negatieve coronatest zijn daarnaast ook nog steeds voldoende voor een coronareispas.

  Vanuit de Patiëntenfederatie klonk deze week de oproep om 60-minners die vorig jaar voorrang kregen bij de vaccinaties vanwege een zwakkere gezondheid die nu weer te geven. Anders zouden zij mogelijk maanden langer moeten wachten op hun booster, stelde de federatie. Deze groep mensen, de groep die ook in aanmerking komt voor de griepprik, bestaat uit ongeveer 1 miljoen mensen.

  De Gezondheidsraad adviseerde onlangs om met de boosters van oud naar jong te prikken, zonder daarbij allerlei uitzonderingen te maken voor bepaalde groepen. Dat gebeurde vorig jaar wel.

  Demissionair minister De Jonge volgt dat advies, maar gaf vorige week in een debat in de Kamer wel aan dat een kleinere groep van zo’n 10.000 60-minners met een spierziekte en een beperkte ademhalingsfunctie wel naar voren wordt gehaald. ‘We proberen capaciteit te regelen om die thuisvaccinatie voor deze groep ook te versnellen. Hij is dus niet vergeten, maar hij is organisatorisch wel de moeilijkste groep om goed in te regelen’, zei de minister erover.

 • 10 dec 2021, 14:10

  Laatste reizigers na het weekend uit quarantainehotel, denkt GGD

  In het quarantainehotel in Badhoevedorp verblijven nog steeds zo’n tien mensen, laat de GGD weten. Ze zitten daar al bijna twee weken, sinds vrijdag 26 november. In totaal werden 44 mensen naar het hotel gebracht. Dat gebeurde nadat ze positief testten op het coronavirus, na vluchten vanuit Zuid-Afrika naar Schiphol.

  ‘Elke dag mogen er mensen vertrekken, vandaag waarschijnlijk ook weer. We verwachten dat het hotel na het weekend nagenoeg leeg zal zijn’, vertelt een woordvoerder van GGD Kennemerland. In het hotel verblijven zowel mensen die nog steeds positief testen als hun naasten. Ook kan het zo zijn dat mensen die weg mogen nog iets langer blijven, omdat ze praktische zaken zoals vliegtickets moeten regelen na een negatieve test, legt de woordvoerder uit.

  Tot het massale testen van passagiers werd besloten vanwege het opduiken van de Omikron-variant van het virus in zuidelijk Afrika. Die werd uiteindelijk bij achttien van de positief geteste passagiers vastgesteld. Omikron is vermoedelijk nog besmettelijker dan eerdere coronavarianten.

 • 10 dec 2021, 13:59

  Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nauwelijks toegenomen

  Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag praktisch onveranderd vergeleken met een dag eerder, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2830 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 6 meer dan woensdag.

  Op de intensive cares liggen 626 coronapatiënten, evenveel als woensdag. Op de verpleegafdelingen worden nu 2204 coronapatiënten behandeld. Dat zijn er 6 meer dan een dag eerder.

  Afgelopen etmaal werden er 297 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic’s werden 33 patiënten met corona opgenomen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gaf eerder deze week aan dat de instroom van Covidpatiënten in de ziekenhuizen over zijn hoogtepunt heen is.

 • 10 dec 2021, 13:24

  Besturen basisscholen zijn verdeeld over verlengde kerstvakantie

  Besturen van basisscholen zijn verdeeld over de vraag of de scholen een week voor de kerstvakantie al dicht moeten, meldt de PO-Raad op basis van een peiling onder de leden. De raad wil dat het kabinet voor het weekend besluit over zo’n scholensluiting.

  55 procent van de schoolbesturen is tegen een week sluiting met afstandsonderwijs voorafgaand aan de kerstvakantie. De PO-Raad vindt de term ‘verlengde kerstvakantie’ - die ook wel gebruikt wordt voor de scholensluiting - misleidend. ‘Kinderen moeten wel gewoon les krijgen’, aldus een woordvoerster. Het gaat volgens haar dus om een week les op afstand en om dat te organiseren hebben scholen voldoende tijd nodig.

  Het Outbreak Management Team vindt dat het met de kerstdagen op komst ‘nuttig kan zijn’ om de vakantie voor het basisonderwijs een week eerder te laten beginnen, in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Maar demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wees erop dat een deel van de kinderen ‘toch opgevangen zal moeten worden, omdat ouders moeten werken’. De maatregel zou dan niet zo helpen. Komende dinsdag heeft het kabinet een ‘weegmoment’ van de coronamaatregelen gepland, maar dan pas beslissen over een sluiting is volgens de PO-Raad veel te laat, meldde de vertegenwoordiger van de basisscholen eerder deze week al.

  De PO-Raad vindt zelf een algehele scholensluiting ook geen goed idee. Voorzitter Freddy Weima: ‘Alles afwegend is voor ons een algehele scholensluiting niet aan de orde, zeker omdat een meerderheid van de schoolbesturen aangeeft dat onderwijs bieden onder de huidige omstandigheden zwaar is, maar dat ze de scholen in het belang van de leerlingen open willen houden tot de vakantie.’

  Wel wijst de raad erop dat scholen veel last hebben van de coronamaatregelen. ‘Ze hebben moeite om de scholen organisatorisch draaiend te houden vanwege ziekte of quarantaine van personeelsleden zonder dat er vervanging beschikbaar is.’ Ook maken besturen zich zorgen over de besmettingsrisico’s onder personeel en leerlingen.

 • 10 dec 2021, 12:59

  Kabinet ziet geen oplossing in vrijgeven patenten coronavaccins

  Het vrijgeven van patenten van vaccins tegen het coronavirus is volgens het kabinet niet de oplossing voor arme landen die een groot tekort hebben aan vaccins. Het is geen ‘toverstokje, zei demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer.

  Volgens hem is er internationaal ook geen steun om octrooien vrij te geven. De Amerikanen hebben er eerder wel voor gepleit, maar uiteindelijk is het daarbij gebleven. Bovendien is voor de productie van vaccins ook technologie nodig en die komt niet vrij met het patent, aldus de minister. Daar kun je bedrijven volgens hem niet toe dwingen.

  Hij ziet veel meer in het vrijwillig delen van de kennis door farmaceuten. Daar is de Wereldgezondheidsorganisatie ook mee bezig. Onder meer in Zuid-Afrika zal een productiefaciliteit worden opgezet in samenwerking met plaatselijke bedrijven. In het verleden heeft dit ook gewerkt, zegt De Bruijn. ‘Het is een beproefd recept.’

 • 10 dec 2021, 12:48

  Limburg behoort tot top van Europese coronakaart

  In weinig regio’s in Europa testen zo veel mensen positief op het coronavirus als in Limburg. Twee op elke 75 inwoners bleken in de afgelopen twee kalenderweken het virus onder de leden te hebben. Van de 211 Europese districten zijn er maar vijf die nog meer coronagevallen hebben.

  De Europese gezondheidsdienst ECDC maakt elke week een coronakaart. Die is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken. Voor de kaart van donderdag is dat de periode van 22 november tot en met 5 december. Limburg telde in die weken 29.766 positieve tests. Omgerekend zijn dat 2664 gevallen op elke 100.000 Limburgers.

  Vergeleken met de vorige kaart blijft het aantal gevallen in Limburg vrijwel gelijk, het stijgt met 1,8 procent. Toch stijgt Limburg op de Europese ranglijst van de twaalfde naar de zesde plaats. Dat komt doordat het aantal gevallen in andere brandhaarden snel daalt, met name in Oostenrijk. In de deelstaat Opper-Oostenrijk nam het aantal gevallen in een week tijd met 34 procent af en in Salzburg met 32 procent.

  In sommige Nederlandse provincies is ook een voorzichtige daling te zien, voor het eerst sinds het begin van de huidige golf. In Gelderland ligt het aantal positieve tests bijna 4 procent lager dan bij de kaart vorige week. Ook in Overijssel, Flevoland en Noord-Holland daalt het aantal gevallen. Toch blijft het hele land voor de vierde week op rij op donkerrood staan, de hoogste waarschuwingskleur die het ECDC heeft. De kaart van Europa kleurt roder dan vorige week. In totaal staan nu 132 regio’s op donkerrood, tegen 119 vorige week. De ‘lichte’ plekken op de kaart zijn in Italië, Spanje en Roemenië.

 • 10 dec 2021, 12:17

  Bioscopen willen langer open

  Bioscopen en filmtheaters willen langer openblijven om hun inkomsten op peil te houden. Ze stellen voor dat ze vanaf volgende week zaterdag niet meer om 17.00 uur ‘s middags de deuren hoeven te sluiten. Volgens de branche kan dat best, aangezien filmkijkers stilzitten en niet juichen of praten, terwijl de ventilatie in filmzalen altijd al goed in orde is geweest.

  De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN) stellen dat bioscopen nu ‘door drie hoepels moeten springen en dat is er één te veel’. De filmzalen moeten de QR-code van bezoekers aan de deur checken, filmkijkers op 1,5 meter afstand van elkaar laten zitten en moeten tot nu toe ook om 17.00 uur dicht. ‘Het is in de afgelopen twintig maanden gelukt om een groot deel van de kosten op te vangen, dus er is maar beperkt gebruik gemaakt van overheidssteun. Maar het recente stapelen van maatregelen houden we niet langer vol’, aldus de organisaties.

  NVBF en FDN zeggen dat nergens anders in Europa ‘zo’n combinatie van maatregelen’ voorkomt. Als er één maatregel verdwijnt, kan de branche overleven met beperkte steun, stellen zij. ‘Door langer open te blijven, komen bezoekers in de kerstperiode ook meer gespreid binnen voor de noodzakelijke veilige afleiding waaraan juist nu dringend behoefte is.’ De kerstvakantie is van oudsher een drukke periode voor bioscopen.

 • 10 dec 2021, 11:05

  Jan-Jaap van Peperstraten over ziekenzalvingen tijdens corona: ‘Er is meer antenne voor geloof en rituelen’

  Als pastoor in Alkmaar voert Jan-Jaap van Peperstraten geregeld ziekenzalvingen uit. Ook in de coronapandemie. ‘Je wil het vrij kort houden, want sterven is vermoeiend.’ Hoe werkt dat?

 • 10 dec 2021, 09:24

  ACM: reisaanbieders moeten risico’s code oranje beter uitleggen

  Reisaanbieders moeten consumenten die naar gebieden afreizen waarvoor een oranje reisadvies geldt vooraf beter informeren over de mogelijke risico’s. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat het niet alleen om het risico op besmetting met het coronavirus, maar ook over eventueel beperkende maatregelen die daar gelden. Zeker omdat niet altijd kosteloos kan worden geannuleerd.

  Een oranje reisadvies betekent in de basis dat alleen noodzakelijke reizen naar die regio’s uitgevoerd zouden moeten worden. Vakanties vallen daar niet onder. Maar zowel reisaanbieders als reizigers willen graag dat iedereen weer kan reizen, ziet ook de toezichthouder. Reizigers zouden daarom vooraf al goed geïnformeerd moeten worden over de eventuele gevolgen, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken.

 • 10 dec 2021, 09:14

  Onderzoek: klein deel Europeanen wil volledig terug naar kantoor

  Slechts een klein deel van de Europese werknemers wil volledig terug naar kantoor. Meer dan de helft zegt dat ze productiever zijn geworden doordat ze meer thuis zijn gaan werken vanwege de coronapandemie. Dat melden elektronicaconcern Samsung en adviesbureau The Future Laboratory op basis van onderzoek onder 14.000 Europeanen.

  Daaruit bleek dat maar 14 procent van de werknemers weer de hele week op kantoor wil werken. Twee op de drie Europeanen hebben hun huis aangepast, of zijn dat van plan, zodat ze beter thuis kunnen werken. Zij hebben bijvoorbeeld kantoorruimte gecreëerd.

  Meer dan 80 procent van de werknemers zocht steun bij hun werkgever om werk en privéleven beter in balans te brengen. Het ‘hybride werken’ heeft namelijk ook een keerzijde. Een kwart van de respondenten heeft het gevoel dat ze de hele dag of nacht doorwerken omdat ze meer thuiswerken.

  Volgens gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat werkte zo’n 12 procent van de werknemers in de Europese Unie in 2020 vooral vanuit huis. Voor de coronapandemie was dat percentage 5 procent.

 • 10 dec 2021, 09:05

  ISO vreest dat coronavirus niet buiten blijft met tentamenweken

  Volgende week starten bij veel universiteiten de tentamenweken die veelal op de campus zullen plaatsvinden. Maar studenten met coronaklachten die zich aan de quarantaineverplichting houden en dus hun tentamen missen, raken dan bij een aantal instellingen een toetskans kwijt. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) voorziet dat studenten die eigenlijk thuis zouden moeten blijven om die reden toch hun tentamen gaan maken.

  ‘We hebben de afgelopen weken verhalen gehoord van studenten die met coronaklachten toch naar hun tentamen zijn gegaan, omdat hun hogeschool of universiteit nog steeds gebruikmaakt van het normale herkansingsbeleid. Dit beleid zorgt ervoor dat een aantal studenten minder kansen heeft om hun tentamens te halen en dat de coronamaatregelen niet worden nageleefd’, zegt Lisanne de Roos, voorzitter van ISO.

  Volgens de studentenorganisatie zijn er zeker drie universiteiten en drie hogescholen die aangeven dat studenten die in quarantaine zitten niet op evenveel toetskansen kunnen rekenen als hun studiegenoten. Andere instellingen bieden wel een vervangend moment, maar alleen wanneer studenten naderhand via de examencommissie een verzoek indienen. ‘Dat lijkt op het eerste gezicht mooi, maar doordat studenten op voorhand geen garanties krijgen, leidt juist dit beleid tot veel onzekerheid bij studenten’, aldus de Roos.

  ISO wil dat elke student via een zogeheten ‘Corona afmeldprotocol’ direct bij het afmelden een vervangend toetsmoment krijgt aangeboden. Dat is bij een paar instellingen nu ook al het geval.

 • 10 dec 2021, 08:26

  Meer dan 200 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd

  De Verenigde Staten hebben een mijlpaal bereikt in de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Meer dan 200 miljoen Amerikanen zijn inmiddels volledig gevaccineerd, bericht The New York Times. Dat komt neer op ruim 60 procent van de bevolking.

  De krant schrijft dat bezorgdheid over de nieuwe Omikron-variant een impuls gaf aan de vaccinatiecampagne. Er laten zich weer meer mensen inenten. Dagelijks worden gemiddeld zo’n 1,78 miljoen vaccindoses toegediend. Het gaat dan om eerste en tweede prikken en boostershots. Dat zijn er wel veel minder dan op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne. Zo waren op 13 april nog 3,38 miljoen prikken gemeld.

  De VS hebben vooralsnog een lagere vaccinatiegraad dan veel andere landen, waaronder Portugal, Singapore en Cambodja. De Amerikaanse autoriteiten behoorden internationaal wel tot de koplopers bij het opzetten van een boostercampagne. Die extra prikken waren in september en oktober al goedgekeurd voor veel Amerikanen.

 • 10 dec 2021, 07:38

  Jongeren kiezen meer voor hbo-verpleegkunde: ‘Ik vind het heftig werk’

  Tijdens de coronapandemie is het aantal eerstejaars hbo-verpleegkundestudenten fors toegenomen. Drie jongeren die beginnen als zorgprofessional vertellen hun verhaal. ‘Je staat midden in de ellende en maakt mee dat mensen sterven aan corona.’

  Sinds afgelopen weekend ondersteunen honderdtwintig studenten geneeskunde en verpleegkunde de zorgmedewerkers op de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze helpen bij taken als het wassen van patiënten.

 • 10 dec 2021, 06:53

  Bijna één op de tien gevaccineerden wil geen boosterprik

  Niet iedereen die volledig is gevaccineerd tegen het coronavirus ziet het zitten om een boosterprik te halen. Iets minder dan één op de tien wil zich niet of waarschijnlijk niet laten boosteren, hoewel een ruime meerderheid hier wel voor kiest. Dat meldt het datapersbureau LocalFocus - onderdeel van het ANP - op basis van een enquête die is uitgevoerd in samenwerking met Kieskompas.

  Naast de bijna 9 procent die (waarschijnlijk) niet een boosterprik wil halen, geeft 7,5 procent aan het nog niet te weten. De resterende 83,5 procent wil zich zeker of waarschijnlijk wel laten boosteren.

  Momenteel komen mensen van 60 jaar of ouder in aanmerking voor een boosterprik, als zij minstens zes maanden geleden hun laatste vaccinatie hebben gehad. Ook bewoners van zorginstellingen, mensen met het syndroom van Down en zorgmedewerkers krijgen al een booster. De rest is na de jaarwisseling aan de beurt, op volgorde van oud naar jong. Hugo de Jonge en de andere EU-ministers van Volksgezondheid zijn van plan om het Europese vaccinatiebewijs na 1 februari te laten verlopen als mensen geen booster hebben ontvangen binnen negen maanden na hun vaccinatie.

 • 10 dec 2021, 06:00

  Start liveblog donderdag 9 december. Welkom!

 • 10 dec 2021, 21:55

  Strengere coronamaatregelen in Engeland door Omikron-variant

  De Britse premier Boris Johnson heeft strengere coronamaatregelen voor Engeland aangekondigd. Mensen moeten bijvoorbeeld weer thuiswerken in een poging de verspreiding van de Omikron-variant te vertragen. Ook wordt de mondkapjesplicht uitgebreid en is voor een bezoek aan nachtclubs en locaties met veel mensen voortaan een coronapas vereist.

  Johnson benadrukte dat Omikron sneller oprukt dan andere varianten. Hij had gezworen de winter door te komen zonder zijn toevlucht te nemen tot een vierde coronalockdown, maar hij hield wel een zogenoemd Plan B in reserve. Een deel van de maatregelen uit Plan B, zoals het opnieuw verplichten van mondkapjes in het openbaar vervoer en winkels, is al ingevoerd.

  De nieuwe maatregelen zijn volgens Johnson ‘proportioneel en verantwoordelijk’. Ze zijn ook bedoeld om ‘tijd te winnen’ zodat meer mensen een booster van een coronavaccin kunnen krijgen. De extra dosis wordt nu alleen toegediend aan 40-plussers en risicogroepen. In Engeland is bijna 81 procent van de bevolking vanaf 12 jaar volledig gevaccineerd en heeft bijna 37 procent een boostershot gekregen.

  De Omikron-variant is vastgesteld bij bijna 1500 mensen uit 55 landen. Het Verenigd Koninkrijk voert woensdag de lijst aan met 437 gevallen, met een stijging van 131 ten opzichte van een dag eerder. De meeste gevallen zijn in Engeland.

  Volgens Johnson verdubbelt het aantal Omikron-gevallen elke twee tot drie dagen. Het werkelijke aantal besmettingen kan aanzienlijk hoger liggen, ook in andere landen. De Britse gezondheidsautoriteiten achten het waarschijnlijk dat Omikron de dominante variant zal worden, mogelijk al in de komende twee tot vier weken.

 • 10 dec 2021, 09:00

  Start liveblog