Wereld zet zich schrap voor ‘omicron’. KLM-reizigers nemen virus mee

Nieuws
Op twee KLM-vluchten vanuit Zuid-Afrika is een opmerkelijk hoog aantal coronabesmettingen vastgesteld. 61 van de circa 600 vrijdag op Schiphol gelande passagiers bleken positief. Onder hen werd ook de nieuwe omicron-variant ontdekt.
Nick de Jager en Xander van Uffelen / vk
maandag 29 november 2021 om 03:21 aangepast 08:06
Het Rode Kruis bracht met busjes passagiers die positief zijn getest uit Zuid-Afrika naar een hotel, waar zij verplicht in quarantaine moeten.
Het Rode Kruis bracht met busjes passagiers die positief zijn getest uit Zuid-Afrika naar een hotel, waar zij verplicht in quarantaine moeten. beeld anp / Laurens Bosch

Schiphol

Overal rinkelen de alarmbellen om dit grote aantal besmettingen. In zestien maanden tijd wist de GGD Kennemerland tot vrijdag slechts 48 positieve reizigers op vluchten uit dat land te vinden. De registratie van passagiers met een positief testresultaat is normaal gesproken een grote onderschatting van het daadwerkelijk aantal reizigers met een besmetting. Op de vluchten die vrijdag aankwamen, moest iedereen een test ondergaan en bleek ongeveer een op de tien passagiers positief.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat iedereen die sinds vorige week maandag vanuit zuidelijk Afrika in Nederland arriveerde, door de GGD’en zal worden opgeroepen voor een test. Het gaat om rei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van ‘s werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’