Boer Corné is begaan met zijn dieren: ‘Als ik zou rekenen, zou ik niet zo zijn gaan werken’

Reportage
De documentaire Cow over het leven van melkkoe Luma die kalveren krijgt om de stroom melk op gang te brengen en te houden, maakte indruk op filmfestival IDFA. De kalveren worden onmiddellijk weggehaald, aan moederen komen de koeien niet toe. De Ruurhoeve doet het anders.
tekst en beeld Theo Haerkens
maandag 29 november 2021 om 03:21 aangepast 07:17
Moederkoeien en hun kalveren worden apart in de wei gezet, zodat ze de eerste weken in alle rust samen kunnen doorbrengen.
Moederkoeien en hun kalveren worden apart in de wei gezet, zodat ze de eerste weken in alle rust samen kunnen doorbrengen. beeld Theo Haerkens

Hoogeloon

Enkele tientallen jonge varkens die rondscharrelen en wroeten in een modderig weiland markeren de oprit naar kaasboerderij De Ruurhoeve in het buitengebied van het idyllische dorpje Hoogeloon, even ten westen van Eindhoven, tegen de Belgische grens.

In de wei naast de varkens staat een zestal zwartbonte koeien met hun jonge kalveren. Boer Corné Ansems heeft de dieren apart gezet in een kalvervriendelijke omgeving, zodat ze de eerste weken in alle rust samen kunnen doorbrengen. De kalveren kunnen drinken wanneer ze willen en de koeien, die meer melk produceren dan de jonge dieren nodig hebben, kunnen naar de melkrobot om zich te laten melken. Klaphekken voorkomen dat de kalfjes met hun moeder meelopen en zo tussen de zestig melkko..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.