Boer Corné is begaan met zijn dieren: ‘Als ik zou rekenen, zou ik niet zo zijn gaan werken’

Reportage
De documentaire Cow over het leven van melkkoe Luma die kalveren krijgt om de stroom melk op gang te brengen en te houden, maakte indruk op filmfestival IDFA. De kalveren worden onmiddellijk weggehaald, aan moederen komen de koeien niet toe. De Ruurhoeve doet het anders.
tekst en beeld Theo Haerkens
maandag 29 november 2021 om 03:21 aangepast 07:17
Moederkoeien en hun kalveren worden apart in de wei gezet, zodat ze de eerste weken in alle rust samen kunnen doorbrengen.
Moederkoeien en hun kalveren worden apart in de wei gezet, zodat ze de eerste weken in alle rust samen kunnen doorbrengen. beeld Theo Haerkens

Hoogeloon

Enkele tientallen jonge varkens die rondscharrelen en wroeten in een modderig weiland markeren de oprit naar kaasboerderij De Ruurhoeve in het buitengebied van het idyllische dorpje Hoogeloon, even ten westen van Eindhoven, tegen de Belgische grens.

In de wei naast de varkens staat een zestal zwartbonte koeien met hun jonge kalveren. Boer Corné Ansems heeft de dieren apart gezet in een kalvervriendelijke omgeving, zodat ze de eerste weken in alle rust samen kunnen doorbrengen. De kalveren kunnen drinken wanneer ze willen en de koeien, die meer melk produceren dan de jonge dieren nodig hebben, kunnen naar de melkrobot om zich te laten melken. Klaphekken voorkomen dat de kalfjes met hun moeder meelopen en zo tussen de zestig melkko..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.

Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’