Verbod op vluchten uit Afrika vanwege nieuwe virusvariant

Nieuws
Vluchten uit Zuidelijk Afrika is sinds vrijdagmiddag verboden vanwege zorgen over de nieuwe, mogelijk besmettelijkere variant van het coronavirus.
Daan van Acht en Avinash Bhikhie / vk
zaterdag 27 november 2021 om 03:21 aangepast 06:49
Mensen die nu in Zuid-Afrika vastzitten, hebben het recht terug te komen.
Mensen die nu in Zuid-Afrika vastzitten, hebben het recht terug te komen. beeld afp / Emmanuel Croset

Amsterdam

Daarnaast worden de landen waar het om gaat – Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika – toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten uit die regio die nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemt de mutatie ‘reden voor zorg’, maar er is ook nog veel onduidelijk. ‘Dit is een maatregel uit voorzorg, om daarmee de introductie van een nieuwe variant die mogelijkerwijs besmettelijker is af te vangen’, aldus de gezondheidsminister. Nederlanders die in Zuid-Afrika zitten hebben het recht terug te komen, stelt De Jonge. ‘Voor hen geldt dan wel de dubbele testverplichtin..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.