Boek over Indonesische onafhankelijkheidsoorlog: ‘Nederland martelde systematisch op Bali’

Nieuws
Tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) heeft het Nederlandse koloniale gezag op het eiland Bali op grote schaal en systematisch Indonesische gevangenen gemarteld.
Willem Bouwman
woensdag 24 november 2021 om 20:21
17 augustus 1945. Soekarno leest de in de nacht van 16 of 17 augustus geschreven ‘proklamsi’ voor, waarna mevrouw Soekarno
de Indonesische vlag hijst
17 augustus 1945. Soekarno leest de in de nacht van 16 of 17 augustus geschreven ‘proklamsi’ voor, waarna mevrouw Soekarno de Indonesische vlag hijst beeld ND

Amersfoort

Die martelingen vonden plaats in een netwerk van gevangenkampen op het eiland.

Dat blijkt uit een boek van historica Anne-Lot Hoek, De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950, dat vandaag verschijnt. Uit haar onderzoek blijkt dat Balinezen die zich tegen het Nederlandse gezag verzetten of daarvan werden verdacht, op brute wijze werden verhoord en gemarteld. Geregeld werden gevangenen zonder vorm van proces geëxecuteerd. Na afloop werd vaak gezegd dat het slachtoffer op de vlucht was doodgeschoten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.