Rellen als in Rotterdam voorkomen? ‘Praten, corrigeren, begrenzen’

Nieuws
De rellen van afgelopen weekend lijken enigszins geluwd, maar kunnen zo weer oplaaien. Is dat te voorkomen? En waarom liep het zo uit de hand?
Menno van Dongen / vk
dinsdag 23 november 2021 om 06:51 aangepast 12:14
Een man wordt aangehouden na een confrontatie op de Beijerlandselaan waar de aanwezige politie werd bekogeld met stenen en vuurwerk.
Een man wordt aangehouden na een confrontatie op de Beijerlandselaan waar de aanwezige politie werd bekogeld met stenen en vuurwerk. beeld anp / Marco de Swart

Amsterdam

Jelle van Buuren, universitair docent, Leiden:

‘Dit soort rellen kan zomaar ontstaan. Zoals in Rotterdam, waar een coronademonstratie gaande was toen de kroegen dichtgingen op vrijdagavond, en er veel mensen op straat waren. Woede, onvrede en frustratie zochten een uitlaatklep. En sommige mensen krijgen een kick van rellen.

‘Je ziet vaak dat het even overslaat naar andere steden, een paar dagen, en dan wegebt. Omdat de politie meer mensen arresteert, op basis van camerabeelden. Omdat ze sociale media scherper monitoren, waar oproepen om te rellen rondgaan. En omdat jongeren nu van allerlei kanten te horen krijgen: pas op, met rellen kun je je toekomst vergooien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.