Waarom begraven of waarom cremeren? ‘Cremeren wekt toch de indruk alsof het klaar is’

Achtergrond
De meeste mensen kiezen er tegenwoordig voor hun lichaam later te laten cremeren. Vroeger was begraven de norm. Ook onder christenen is de laatste tien jaar een verschuiving waar te nemen in opvatting.
Lydia Fris
zaterdag 20 november 2021 om 07:10 aangepast 11:59
Bezoekers in crematorium Maaslanden tijdens een open dag.
Bezoekers in crematorium Maaslanden tijdens een open dag. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Rooms-katholieken kiezen al vaker voor cremeren dan begraven; bij protestanten blijft dit aantal ver achter, maar zij denken nu minder negatief over cremeren dan tien jaar geleden. Welke overwegingen spelen een rol bij het maken van de keuze? En welke ontwikkeling heeft cremeren in Nederland doorgemaakt?

‘Cremeren als vorm van lijkbezorging is in Nederland pas in 1955 gelegaliseerd. Maar al in de negentiende eeuw ontstonden er discussies rondom cremeren, met voor- en tegenstanders’, zegt godsdienstpsycholoog Brenda Mathijssen; zij doet onderzoek op het gebied van dood en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.