Als je als nabestaande de spullen opruimt, zie je een heel leven

Achtergrond
Het overlijden van de laatste ouder stelt de kinderen voor een grote taak: het leeghalen van het huis en het verdelen van de spullen. Bijna iedereen krijgt er een keer in zijn leven mee te maken, maar toch wordt er bijzonder weinig over gepraat, merkte journalist Dick Wittenberg. Daarom wilde hij dat proces van dichtbij meemaken en erover schrijven.
Marinde van der Breggen
vrijdag 19 november 2021 om 21:59 aangepast 22:59
Voor alle nabestaanden komt het moment dat ze het ouderlijk huis moeten leeghalen. Aan de spullen zie je wat voor de overleden ouder belangrijk was.
Voor alle nabestaanden komt het moment dat ze het ouderlijk huis moeten leeghalen. Aan de spullen zie je wat voor de overleden ouder belangrijk was. verse beeldwaren

De lijst telt 1487 vermeldingen. Van het eikenhouten wandmeubel in de woonkamer tot een bus deodorant – oudste dochter Antoinette heeft alles in huis opgeschreven, zodat de zeven kinderen van Jo van Overdijk kunnen aangeven wat zij graag willen hebben van hun moeder. Wat overblijft wordt weggegeven of naar de kringloop gebracht. 

Zoon Rob hoeft maar één ding van de lijst; het nummer heeft hij niet onthouden. Antoinette wil bijna alles wel, vooral als het anders weggaat. Maar allemaal willen ze minstens één item dat hen aan hun moeder herinnert. Allemaal ‘een stukje moeder’, noemt Dick Wittenberg het. Hij volgde de kinderen van Jo van Overdijk uit Oirschot tijdens de afwikkeling van hun moeders nalatenschap. Bijna een jaar leefde hij met h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De VerradersRTL 4, 20.00-21.35 uur

Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.