Is het 2G-plan gerechtvaardigd? Een ethicus, een epidemioloog en een socioloog reageren

Achtergrond
Het Outbreak Management Team adviseert alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen (2G) toe te laten tot horeca en evenementen. Testen voor toegang is dan niet meer mogelijk. Is zo’n maatregel gerechtvaardigd? Ethicus Anton ten Klooster, epidemioloog Bert Niesters en socioloog Peter Achterberg reageren.
Aaldert van Soest Rick Moeliker
vrijdag 12 november 2021 om 02:01 aangepast 07:02
Peter Achterberg, Anton ten Klooster en Bert Niesters.
Peter Achterberg, Anton ten Klooster en Bert Niesters. beeld Erik van der Burght, nd, Bert Dercksen
Coronavirus

‘Ongevaccineerden horen wél bij de samenleving’

Anton ten Klooster, universitair docent moraaltheologie aan Tilburg University:

‘Wat lost 2G op wat 3G nog niet oplost? Je moet daarop een antwoord hebben om te bepalen of de maatregel proportioneel is. In het algemeen mag een overheid geen directe of indirecte vaccinatieplicht opleggen. Mensen moeten vrij zijn hun geweten te volgen. Daarnaast moet je heel terughoudend zijn om mensen uit te sluiten van een aanzienlijk deel van het maatschappelijk leven.

Van niet-gevaccineerden mag je wel meer voorzorg vragen dan van gevaccineerden. Iedereen in de samenleving moet een bijdrage leveren. Veel mensen hebben dat gedaan door zich te laten inenten. Aan degenen die dat niet doen, mag je vragen: wat do..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.