Verplichte QR-code brengt sportclubs in moeilijkheden: ‘We hebben onze teams teruggetrokken’

Nieuws
Verschillende sportclubs kunnen wedstrijden niet meer laten doorgaan door de verplichte coronacheck. Sportkoepel NOC*NSF herkent de signalen, maar ziet ook dat een groep van de sporters voor strengere regels is.
Jasper den Boon
dinsdag 9 november 2021 om 14:27 aangepast 10:48
De regels op zichzelf zijn niet onduidelijk, maar hoe je ze opvolgt wel, merkt Esajas.
De regels op zichzelf zijn niet onduidelijk, maar hoe je ze opvolgt wel, merkt Esajas. beeld anp / Evert Elzinga

‘Basketballer in hart en ziel’ noemt Iwan Esajas zichzelf. Hij ziet dat zijn vereniging, Helmink Heroes in Zwijndrecht, het moeilijker krijgt door de nieuwe coronamaatregelen. ’Er zijn meer mensen nodig om toe te zien op de naleving van de maatregelen. Daardoor kunnen wedstrijden niet altijd doorgaan. Daarnaast willen spelers zich niet altijd laten testen voor trainingen en wedstrijden, of willen ze om andere redenen niet meedoen met het QR-systeem. Teams hebben soms dus te weinig spelers voor een wedstrijd of training.’

Sinds afgelopen zaterdag is de coronacheck bij binnensporten verplicht. Bij buitensporten voor amateurs geldt de check voor binnenruimtes zoals kleedkamers en kantines. In de amateursport gelden de regels vanaf achttien j..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.