Limburg is de nieuwe brandhaard, veel ouderen testen positief en de uitbraak in de Biblebelt nadert zijn piek

Nieuws
Een week na de vervroegde persconferentie van premier Rutte vallen drie trends op in de, nog steeds stijgende, coronacijfers. Limburg is de nieuwe brandhaard, ouderen testen vaker positief dan in de afgelopen winter en in de bijbelgordel gloort hoop: daar zijn minder coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.
Serena Frijters en Xander van Uffelen / vk
dinsdag 9 november 2021 om 02:01 aangepast 06:26
Afbeelding
anp / Sem van der Wal

Kleine kentering in ziekenhuiscijfers in de bijbelgordel

De uitbraak van het virus in de bijbelgordel lijkt een plafond te hebben bereikt. In de bijbelgordel zijn, anders dan in de rest van Nederland, de afgelopen week minder nieuwe coronapatiënten opgenomen dan de week daarvoor. Het aantal ernstig zieken is in de 31 gemeenten waar de SGP minimaal 10 procent van de stemmen kreeg nog wel ruim het dubbele van het landelijk gemiddelde. Rond 10 oktober begon het aantal ziekenhuisopnamen in onder andere Staphorst, Urk en Zwartewaterland sterk toe te nemen. In de rest van Nederland duurde het toen nog een week of twee voordat het echt drukker werd in de ziekenhui..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.