Klimaatmars in Amsterdam was er óók voor gelovigen. ‘Mijn brief aan Rutte is al af’

Achtergrond
Zaterdag vond in Amsterdam de Klimaatmars plaats. Zo’n veertigduizend mensen vroegen aandacht voor de opwarmende aarde. Voorafgaand aan de mars kwamen gelovigen samen in de Westerkerk.
Aliene Boele
zaterdag 6 november 2021 om 20:33 aangepast 21:03
Actievoerders dragen een spandoek van Greenpeace tijdens de Klimaatmars in Amsterdam.
Actievoerders dragen een spandoek van Greenpeace tijdens de Klimaatmars in Amsterdam. beeld anp / Evert Elzinga
Glasgow COP26

Amsterdam

Manoushka Tinbergen (11) vindt samen met haar moeder als een van de eerste bezoekers een plek in de Westerkerk. Voorafgaand aan de Klimaatmars wordt hier een interreligieuze viering gehouden, georganiseerd door de Klimaat- en Geloofgroep van Milieudefensie. Manoushka is niet gelovig, maar maakt zich wel zorgen om de opwarming van de aarde. ‘Dieren sterven uit, planten gaan dood en Nederland zal misschien onder water lopen. Ik wil dat de klimaatverandering stopt.’

Politici helpen daar tot nu toe ‘zeker niet’ aan mee, vindt ze. ‘Rutte vindt de economie belangrijker. Maar ik denk dan: het kost ook heel veel geld als Nederland onder water loopt en mensen gered moeten worden.’ Fietsen in plaats van met de auto reizen en afval scheiden..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tieners voeren actie in de wandelgangen van klimaattop Glasgow: ‘Zonder planeet hebben wij geen toekomst’

De jongeren Sietske Huijbers en Ianthe Minnaert zijn in Glasgow voor de internationale klimaattop.Ze proberen politici onder druk te zetten om duurzaam beleid te voeren.

Afbeelding

Klimaatmars in Amsterdam was er óók voor gelovigen. ‘Mijn brief aan Rutte is al af’

Zaterdag vond in Amsterdam de Klimaatmars plaats. Zo’n veertigduizend mensen vroegen aandacht voor de opwarmende aarde. Voorafgaand aan de mars kwamen gelovigen samen in de Westerkerk. 'De aarde klaagt ons aan.'

Afbeelding

Interreligieuze klimaatviering voorafgaand aan Klimaatmars: Eerst naar de kerk en dan de straat op

De Klimaat- en Geloofgroep van Milieudefensie organiseert zaterdag voorafgaand aan de Klimaatmars een interreligieuze viering in de Westerkerk in Amsterdam.

Afbeelding

‘Actie!’ zonder actie: premier Rutte ontmoet scepsis op klimaattop in Glasgow

‘Actie, actie, actie!’, was de boodschap van premier Mark Rutte op de klimaattop in Glasgow. Nederland heeft te weinig gedaan. Zijn toespraak bevatte volgens critici echter geen enkel concreet plan.

Afbeelding

Klimaatpelgrim blijft hopen, ‘hoe het ook loopt’: ‘Elke morgen starten we met gebed en gezang’

Wolfgang Löbnitz is een van de dertig klimaatpelgrims die van Polen naar Glasgow loopt. De gepensioneerde vliegtuigingenieur uit Hamburg heeft drie kinderen, drie kleinkinderen en zijn achterkleinzoon. ‘Voor hen doe ik het!’

Afbeelding

ND-abonnees vinden klimaat en zorg voor de aarde belangrijk, maar de dominee moet niet zeggen hoe

Zorg voor de schepping is voor veel abonnees van het Nederlands Dagblad een essentieel onderdeel van hun geloof. Zij hebben moeite met het voorschrijven van duurzaam gedrag, zeker door de kerk.