Ministerie moet noodgedwongen 32 miljoen mondkapjes afkeuren

Nieuws
Het ministerie van Volksgezondheid heeft noodgedwongen 32,8 miljoen door de overheid aangekochte mondkapjes moeten afkeuren voor de zorg.
Frank Hendrickx / vk
vrijdag 5 november 2021 om 02:01 aangepast 06:50
Afbeelding
beeld epa / Sascha Steinbach

Den Haag

Door een Europese richtlijn mogen Chinese KN95-maskers niet langer gebruikt worden in ziekenhuizen. Het merendeel van de afgeschreven maskers is geleverd door het bedrijf van Sywert van Lienden. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Hij laat weten dat de 32,8 miljoen maskers, die sinds deze week uit de officiële voorraadcijfers zijn geschrapt, vooralsnog niet vernietigd worden. Het Landelijke Consortium Hulpmiddelen (LCH), de inkooporganisatie van de overheid, gaat kijken of er nog een andere bestemming gevonden kan worden buiten de zorg. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.