Politieman Jan Hoekman wil vertrouwen winnen op de Biblebelt. ‘De openheid groeit’

Achtergrond
Tussen de Biblebelt en de politie ontbreekt het geregeld aan vertrouwen en goede contacten. Dat moet anders, zegt politie-onderzoeker Jan Hoekman. Politieagenten in Nederland weten nu vaak meer over andere culturen, zoals de islam, dan over ‘refo’s’.
Hilbrand Rozema
vrijdag 5 november 2021 om 02:00 aangepast 07:16
Jan Hoekman: 'Met verbasterde vloeken win je het vertrouwen niet.'
Jan Hoekman: 'Met verbasterde vloeken win je het vertrouwen niet.' beeld politie

Gouda

Drugsproblemen, drankketen, vuurwerkhandel, seksueel en ander gezinsgeweld dat onder de pet blijft: hoe is het met geweld op de Biblebelt gesteld? 

‘We zijn allemaal mensen, ook in dorpen met veel reformatorische burgers komt probleemgedrag, overlast en criminaliteit voor. Tegelijk wil ik waken voor overdrijving. Maar onrust en vuurwerkgeweld bij de jaarwisseling komen elk jaar breed in de media, oud en nieuw is in menig bijbelgordeldorp onrustig. Voor het gemak gaat het publiek er dan vaak van uit dat dat allemaal refo-mensen zijn, maar het is onmogelijk om daar gedegen uitspraken over te doen. De politie registreert namelijk niet de religieuze achtergrond van mensen. Er wonen in deze dorpen ook veel mensen van andere subculturen. W..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.