Anonieme zaaddonoren moeten in de toekomst toch hun identiteit prijsgeven

Nieuws
Zaaddonoren die zijn geswitcht van bekend naar anoniem, moeten in de toekomst toch hun identiteit prijsgeven als hun donorkinderen daarom vragen.
Aaldert van Soest
vrijdag 5 november 2021 om 02:00 aangepast 06:39
Afbeelding
beeld unsplash / Camylla Battani

Den Haag

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bereidt een wetswijziging voor die dit regelt. Het voorstel zal nog dit jaar voor advies naar de Raad van State worden gestuurd, bevestigt zijn woordvoerder. Het zal dan vermoedelijk in de eerste helft van 2022 worden behandeld in de Kamer.

Het besluit van De Jonge volgt op twee rechtszaken die afgelopen jaar plaatsvonden. Donorkind Maria voerde een zaak tegen het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem om de identiteit van ‘donor K34’. De rechter stelde in die zaak dat hij de belangenafweging tussen donor en donorkind niet kon maken, omdat dit een politieke keuze zou zijn. Een half jaar later deed de rechter in Den Haag uitspraak in een vergelijkbare zaak. Die werd gevoerd door vijf do..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'

Afbeelding

Evert Jan Roskam wilde boeren winnen voor de NSB, maar vond theoloog Klaas Schilder tegenover zich

De komst van het voorjaar was een reden tot feest, vond boerenleider en NSB'er Roskam. En dus kwamen 'foute' boeren in 1941 massaal naar Den Haag om hun liefde voor bloed en bodem te uiten.

Afbeelding

Landen maken wereldwijde afspraken over water. 'Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis'

Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte en/of water van slechte kwaliteit.

Afbeelding

Corona-lockdowns dreunen nog na in het onderwijs: scholieren maken vaker ruzie en luisteren slechter

Sinds de coronapandemie vertonen middelbare scholieren meer gedragsproblemen, maken ze eerder ruzie en zoeken ze vaker de grenzen op. “Ze staan niet aan”, klagen docenten.’

Afbeelding

Hoe de coronapandemie de jonge generatie heeft ontwricht: 'Ze zijn het ondergeschoven kindje'

Op school, op straat, thuis en op de studentenvereniging, overal is het merkbaar: de coronapandemie bemoeilijkt het leven van jongeren nog steeds. ‘Veel vaker stellen zij de vraag: “Wat is mijn leven nog waard?”’

Afbeelding

Opgesloten in een Grieks vluchtelingenkamp: 'Dit had nooit mogen én hoeven gebeuren'

Hulpverlener Nick van der Steenhoven stelt de Nederlandse Staat aansprakelijk voor het schenden van mensenrechten. ‘Dit is een direct gevolg van de EU-Turkijedeal waar Rutte trots op is.’