Marwa Fatafta strijdt voor burgerrechten: ‘Digitale technologie vormt een bedreiging van de mensenrechten’
De opkomst van nieuwe technologie, zoals sociale media, versterkt in het Midden-Oosten de spanningen en discriminatie. Tegelijk zijn sociale media soms ook een ‘levenslijn’ die kwetsbare mensen beschermt tegen geweld van overheden.
-
Remco van Mulligen aangepast 06:48

‘Sociale media zijn niet alleen een plek voor activisten om zich te organiseren, maar ook een levenslijn als bescherming tegen geweld.'
(beeld Kirill Kudryavtsev / afp)Utrecht
‘In Tunesië is onlangs nog iemand voor de rechter gedaagd vanwege een post op Facebook die de overheid zag als een belediging van de profeet Mohammed.’ Marwa Fatafta is zich ervan bewust dat ze een somber verhaal heeft over de gevolgen van digitale technologie op de levens van mensen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Ze werkt bij de non-profitorganisatie Access Now, die opkomt voor digitale burgerrechten. Woensdag was ze een van de sprekers op een conferentie over technologie en godsdienstvrijheid, mede georganiseerd door PAX.
Fatafta vervolgt: ‘In veel Arabische landen kun je gevangenisstraf krijgen als je een tweet of Facebook-post plaatst die beledigend is voor bepaalde religies of die de publieke moraal verstoort. Dat ..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .