Bijna 82.000 boosterprikken gezet • WHO adviseert 60-plussers niet te reizen

Nieuws
Welkom in het coronablog. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het coronanieuws, uit binnen- en buitenland.
redactie nd
dinsdag 30 november 2021 om 06:00
In de regio Johannesburg blijkt een nieuwe variant van het coronavirus razendsnel om zich heen te grijpen.
In de regio Johannesburg blijkt een nieuwe variant van het coronavirus razendsnel om zich heen te grijpen. beeld epa / Kim Ludbrook

Kort overzicht:

• Zelfs een milde coronabesmetting kan bij zwangere vrouwen soms dodelijk uitwerken voor de ongeboren baby, denken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.
• Burgemeesters in het Veiligheidsberaad werken aan een langetermijnstrategie om polarisatie in de samenleving, die door corona verder is aangewakkerd, tegen te gaan.
• In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van een stabilisatie.


 • 30 nov 2021, 22:31

  Einde liveblog dinsdag 30 december

  Dank voor het volgen. Morgen zijn we bij u terug.

 • 30 nov 2021, 22:30

  Iers golfresort Trump boekt miljoenenverlies door corona

  Het Ierse golfresort dat eigendom is van Donald Trump leed vorig jaar als gevolg van de coronacrisis een operationeel verlies van 2 miljoen euro. Het Trump International Golf Links & Hotel zag het aantal bezoekers in het coronajaar met 69 procent dalen. De omzet kwam uit op 3,8 miljoen euro, aldus het eind november gedeponeerde jaarverslag.

  Het resort in het Ierse dorp Doonbeg was vanwege coronamaatregelen met tussenpozen gesloten. Het resort opende in juni 2021 weer de deuren. Volgens het verslag is het momenteel weer ongeveer even druk als voor de crisis.

  Het imperium van kantoorpanden, golfresorts en hotels van de voormalige president van de Verenigde Staten werd hard getroffen door de pandemie. Volgens de zogenoemde Bilionaires Index van persbureau Bloomberg raakte Trump vanaf het moment dat hij aantrad als president in 2017 tot het moment dat hij het Witte Huis eerder dit jaar verliet, zo’n 700 miljoen dollar aan vermogen kwijt, waarvan een groot deel vermoedelijk vorig jaar. Hij zou momenteel goed zijn voor nog zo’n 2,5 miljard dollar.

 • 30 nov 2021, 22:05

  Uitvaartbedrijf DELA plaatst koelcontainers vanwege coronadoden

  Uitvaartbedrijf DELA heeft speciale koelcontainers geplaatst bij meerdere uitvaartcentra in Nederland vanwege het hoge aantal sterftegevallen als gevolg van een coronabesmetting en de griepepidemie. In totaal staan er koelunits bij tien uitvaartcentra, onder meer in Nijmegen, Leiden, Roermond, Eindhoven, Goes en Den Bosch. Zes van de containers zijn al in gebruik.

  De overige vier koelcontainers staan er preventief, zegt een woordvoerder. Het is opnieuw druk met overledenen die een gekoelde plek nodig hebben tot de uitvaart, meestal een periode van vijf of zes dagen. Vooral in regio’s als Zuid-Limburg en Oost-Brabant voorziet DELA de komende tijd drukte.

  ‘Die griepepidemie is normaal voor de periode van het jaar. Nu komen daar de sterftes door corona bij’, aldus de woordvoerder. ‘We weten dat het drukker wordt en dat de behoefte aan die gekoelde ligplekken gaat toenemen. We zetten alles op alles voor een waardige uitvaart, en willen geen nee verkopen als er iemand overlijdt, dus daarom plaatsen we als eerste maatregel die koelunits.’

 • 30 nov 2021, 21:15

  Vaccinatie Twijfel Telefoon wil uitbreiden

  Het Erasmus MC opende vorige week samen met Rotterdamse huisartsen de Vaccinatie Twijfel Telefoon voor medische vragen over vaccinatie tegen COVID-19. De lijn is een schot in de roos, meldt internist en initiatiefnemer Robin Peeters.

  ‘De telefoon staat roodgloeiend. De eerste dag waren er 698 telefoontjes, de tweede dag 748. Toen zijn we langer open gebleven om iedereen die in de wacht stond te kunnen helpen. Dat mensen zo lang bleven wachten, zegt iets over de behoefte aan informatie. We zijn nu op woensdag- en vrijdagmorgen tussen 08.30 en 13.30 uur beschikbaar via via 010-7041500, maar kijken inmiddels of andere universitaire ziekenhuizen ook dagdelen kunnen overnemen, zodat we langer bereikbaar zijn. Ik verwacht dat er volgende week twee ziekenhuizen bij komen, de gesprekken lopen al. De vragen worden bij ons beantwoord door ervaren medische studenten. Zij zijn door een internist op gebied van allergie en immuunziekten, een gynaecoloog en een apotheker geschoold in kennis van en over het vaccin. Ze staan onder supervisie van een internist of huisarts die altijd aanwezig is in het callcenter.’

 • 30 nov 2021, 20:46

  WHO adviseert 60-plussers niet te reizen

  Mensen boven de 60 zouden hun reisplannen maar even in de ijskast moeten zetten om niet te worden blootgesteld aan de risico’s die de Omikron-variant met zich meebrengt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die herhaalt wel dat algemene reisverboden niet zinvol zijn om de verspreiding van het al dan niet gemuteerde virus tegen te houden.

  De WHO heeft Omikron als zorgelijk en risicovol aangemerkt. Na de ontdekking in Zuid-Afrika vorige week is de variant over de hele wereld opgedoken. Inmiddels hebben 56 landen reismaatregelen genomen in een poging Omikron-import te vertragen.

  In navolging van virologen en andere wetenschappers stelt de WHO dat de variant zeker tot meer besmettingen in Europa en elders gaat leiden. Mensen met aandoeningen waardoor ze grote risico’s lopen bij een coronabesmetting zoals hartkwalen, kanker en diabetes en ook 60-plussers doen er daarom goed aan voorlopig niet te reizen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie in afwachting van meer duidelijkheid over de gevolgen en het gevaar van de nieuwe variant.

  De WHO raadt overheden aan goed te kijken naar het screenen, testen en isoleren van vliegtuigpassagiers. Wees bij het nemen van maatregelen ‘kalm, gecoördineerd en coherent’, is het advies.

 • 30 nov 2021, 19:35

  ‘Quarantaine-stel’ niet langer in isolatie in Haren

  Het Spaans/Portugese ‘quarantaine-stel’ hoeft niet langer in isolatie te blijven in Haren. Dat heeft het OM Noord-Nederland dinsdag laten weten.

  Het OM heeft hiertoe besloten omdat de twee negatief hebben getest op corona. Eerder op dinsdag liet de advocaat van het stel al weten dat ze vrijgelaten werden.

  De Portugese vrouw en Spaanse man werden zondag in quarantaine geplaatst in een hotel vlakbij Schiphol, omdat de vrouw na een vlucht vanuit Zuid-Afrika positief was getest. Dat gebeurde nadat bekend werd dat in Zuid-Afrika de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus was ontdekt. De twee verlieten dat hotel echter en werden vervolgens uit een vliegtuig gehaald door de marechaussee en in gedwongen isolatie geplaatst in het Universitair Medisch Centrum Groningen, locatie Beatrixoord in Haren.

 • 30 nov 2021, 18:41

  Nieuwe Duitse leider: parlement besluit over vaccinatieplicht

  Het is de bedoeling dat het Duitse parlement nog dit jaar over een algemene vaccinatieplicht stemt, aldus toekomstig regeringsleider Olaf Scholz tegen de krant Bild. De verplichting zou dan in februari of maart kunnen ingaan.

  Oostenrijk, buurland van Duitsland, kondigde onlangs als eerste Europese staat een vaccinatieplicht voor iedereen aan. In beide landen zijn in verhouding minder mensen gevaccineerd dan in andere West-Europese landen.

 • 30 nov 2021, 18:00

  Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

  Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  In de Najaarsnota eind november wordt de begroting voor de laatste keer in het lopende jaar bijgewerkt. Sinds medio september heeft de economie beter gedraaid dan verwacht, en daardoor vallen de belasting- en premieafdracht door burgers en bedrijven 2,3 miljard euro hoger uit. Daarnaast zijn sommige uitgaven doorgeschoven naar volgend jaar.

 • 30 nov 2021, 17:37

  Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers

  De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en aan pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien.

  Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de coronapas in deze sectoren in te zetten. Het demissionaire kabinet zal hiervoor nog een zogeheten ministeriële regeling voorleggen aan beide Kamers.

  Voorstanders zijn de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, evenals PvdA en GroenLinks en 50PLUS.

 • 30 nov 2021, 17:06

  Bijna 82.000 boosterprikken gezet, aantal eerste prikken zakt

  81.800 mensen hebben tot nu toe een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Die oppepprik wordt momenteel aan ouderen en zorgmedewerkers gegeven om hun afweer te versterken. Het is de eerste keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over de boosterprikken deelt.

  In totaal zouden ongeveer 740.000 mensen van 80 jaar en ouder een uitnodiging moeten krijgen. Op 18 november kreeg de eerste oudere, een vrouw van 90 jaar, haar boosterprik.

  Bijna 33.000 mensen hebben vorige week hun eerste prik tegen het coronavirus gehaald. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Een week eerder kregen ruim 49.000 mensen hun eerste dosis, en de week daarvoor ruim 67.000.

  Het aantal tweede prikken steeg. Ruim 56.000 mensen kregen vorige week hun herhaaldosis, het hoogste aantal sinds half oktober.

 • 30 nov 2021, 16:31

  Omikron-variant heeft ook al in Nederland besmetting veroorzaakt

  De Omikron-variant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid. Een van de mensen die de variant al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

  Het instituut meldde eerder op dinsdag al dat twee mensen die op 19 en 23 november positief testten de Omikron-variant bij zich droegen. Dat is gebleken uit nadere analyse van hun testmonsters. Een van die twee mensen had geen reishistorie, zoals het RIVM dat noemt, de ander was wel recent in het zuiden van Afrika geweest.

 • 30 nov 2021, 15:48

  65 sterfgevallen gemeld, hoogste aantal in bijna 9 maanden

  Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft oplopen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 65 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van het virus was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden.

  In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 367 coronapatiënten. Dat komt neer op gemiddeld 52 meldingen per dag, het hoogste niveau sinds 24 februari. In de afgelopen twee weken is het sterftecijfer ongeveer verdubbeld.

 • 30 nov 2021, 15:22

  GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

  GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM in opdracht van demissionair coronaminister Hugo de Jonge werkt aan een ‘boosterversnellingsplan’. Daarin moet onder meer komen te staan hoe studenten GGD’en kunnen helpen.

  Het kabinet kondigde vrijdag op de coronapersconferentie een ‘boosteroffensief’ aan. Voor het einde van het jaar moeten zoveel mogelijk ouderen hun extra prik tegen het coronavirus hebben gekregen. Daarvoor wordt onder meer de hulp van ‘studenten van mbo tot universiteit’ en 750 militairen ingeschakeld.

 • 30 nov 2021, 15:16

  Aantal positieve tests vrijwel gelijk, wel meer opnames en doden

  In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van een stabilisatie.

  Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel. In de afgelopen week waren de klachten van 1996 mensen zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden, tegen 1833 in de week ervoor en 1390 nog een week eerder. Van die 1996 opgenomen coronapatiënten belandden 367 op de intensive care, zo’n 27 procent meer dan een week eerder.

  Het RIVM registreerde 367 sterfgevallen, tegen 265 in de week ervoor.

 • 30 nov 2021, 15:05

  CBD: tegen sinterklaasweekend coronazelftesten weer op voorraad

  Tegen het sinterklaasweekend liggen de coronazelftesten weer volop in de schappen van drogisterijen, zegt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven tegen het ANP. Tot het weekend zijn er genoeg zelftesten en worden de winkelvoorraden aangevuld, maar is die voorraad wel ‘vrij klein’, benadrukt de zegsman. De koepelorganisatie verwacht dat de vraag de komende tijd zal aanhouden.

  Maandag waren na een verkooppiek in het afgelopen weekend zelftests nagenoeg uitverkocht bij onder meer Kruidvat, Trekpleister en DA. Het CBD zei toen al dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken om de voorraad.

  ‘Het gaat nog steeds hard met de verkoop. De piek van het weekend zijn we nu aan het inlopen. Afgelopen week en deze week is het zo hard gegaan dat we continu aan het aanvullen zijn en van de ene voorraad naar de andere gaan’, zegt de woordvoerder van de brancheorganisatie. In de persconferentie van vorige week riep demissionair premier Mark Rutte mensen op zichzelf te testen als ze op bezoek gaan met Sinterklaas komend weekend.

 • 30 nov 2021, 15:02

  Regeneron: antilichamen werken mogelijk minder goed tegen Omikron

  De behandeling met cocktails van antilichamen en andere soortgelijke medicijnen van Regeneron Pharmaceuticals werken mogelijk minder goed tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Dat heeft het Amerikaanse biotechnologiebedrijf dinsdag gezegd.

  Uit een eerste analyse blijkt volgens Regeneron dat de individuele mutaties van de Omikron-variant erop wijzen dat ‘het virus mogelijk minder goed wordt uitgeschakeld door de immuniteit die vaccins en monoklonale antilichamen bieden’. Monoklonale antilichamen zijn stoffen die in een laboratorium worden geproduceerd. Voormalig president Donald Trump kreeg vorig jaar de antilichamenbehandeling van Regeneron om het coronavirus te lijf te gaan.

  Nader onderzoek wordt gedaan om deze mogelijke impact te bevestigen en te kwantificeren met behulp van de daadwerkelijke sequentie van de Omikron-variant, zei Regeneron. Het bedrijf liet daarbij weten dat er nog geen directe gegevens waren over de vraag of de antilichamen of vaccins minder bescherming bieden.

 • 30 nov 2021, 13:21

  Omikron-variant was al een week eerder in Nederland, ontdekt RIVM

  De Omikron-variant van het coronavirus was al een week eerder in Nederland dan tot nog toe bekend was. In testmonsters die op 19 en 23 november bij de GGD zijn afgenomen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de variant, die als zorgwekkend wordt beschouwd, aangetroffen.

  De testmonsters zijn afkomstig van het laboratorium Saltro. Ze bevatten een afwijking in het zogeheten spike-eiwit van het virus. "Daardoor ontstond het vermoeden dat het om de Omikron-variant ging", aldus het RIVM. Nader onderzoek naar het erfelijk materiaal van het virus bevestigde dit vermoeden.

  Het RIVM heeft de GGD'en waar de positieve testen zijn afgenomen geïnformeerd. Zij informeren de mensen om wie het gaat en doen bron- en contactonderzoek. Volgens het instituut is nog niet duidelijk of deze twee mensen recent het zuiden van Afrika hebben bezocht, zoals de eerste veertien mensen bij wie de Omikron-variant werd aangetroffen nadat ze vrijdag terugkwamen in Nederland.

  Mogelijk besmettelijker

  Zuid-Afrikaanse onderzoekers hebben de Omikron-variant ontdekt, maar of de gemuteerde versie van het virus ook echt in dat land is ontstaan, is niet bekend. In Zuid-Afrika worden veel meer zogeheten sequentieanalyses uitgevoerd dan in de rest van de regio.

  Met verschillende onderzoeken houdt het RIVM de verspreiding van de nieuwe variant in Nederland in de gaten. Die is mogelijk besmettelijker dan de Delta-variant, die dit jaar dominant was. Zowel nieuwe positieve testen van mensen die in zuidelijk Afrika zijn geweest, als testen van enige tijd geleden, worden nader onderzocht op de nieuwe variant.

 • 30 nov 2021, 13:20

  FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet

  Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. "Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook", aldus Frentrop.

  Ook wilde hij niet ingaan op uitspraken van Baudet "om te stoppen met luisteren naar klojo's in witte jassen", zo hield senator Maarten Verkerk van de ChristenUnie de FVD'er voor. Frentrop zei niet te willen reageren op zaken die niet in de Eerste Kamer zijn gezegd, "anders blijf ik aan de gang".

  De Senaat praat de hele dag over de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar niet-essentiële winkels zoals kledingwinkels en niet-essentiële dienstverlening zoals kappers. De Tweede Kamer nam dat wetsvoorstel eerder deze maand aan. Behalve steun van de vier coalitiepartijen waren ook GroenLinks, PvdA en fractie Den Haan voorstander. In de Senaat vormen deze partijen een meerderheid.

  De Eerste Kamerfracties hebben veel vragen gesteld aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge, die later dinsdag antwoordt. De grootste twijfels gaan over de effectiviteit, uitvoerbaarheid en de handhaving.

 • 30 nov 2021, 13:19

  Zuyderland zet in noodsituaties ook besmette medewerkers in

  Het Limburgse medisch centrum Zuyderland gaat in noodsituaties ook met corona besmette medewerkers inzetten op de afdelingen intensive care van zijn ziekenhuizen in Heerlen en Maastricht. Daarover heeft het ziekenhuis overeenstemming bereikt met de ondernemingsraad, zei een woordvoerder van Zuyderland dinsdag.

  ‘De inzet van besmette medewerkers gebeurt alleen bij ernstige nood’, zei de woordvoerder van het ziekenhuis. ‘Dus alleen als de situatie kritiek is. In de praktijk is deze inzet nog niet nodig geweest.’

  Het gaat om het inzetten van medewerkers met milde klachten. Zij mogen alleen als de nood het hoogst is worden ingezet op de ic, kwamen Raad van Bestuur en ondernemingsraad overeen. ‘En alleen onder hele strenge voorwaarden’, benadrukte de woordvoerder van Zuyderland.

  De inzet gebeurt uitsluitend op vrijwillige basis. Zuid-Limburg kent de hoogste besmettingsgraad van heel Europa. Het grote aantal besmettingen zorgt voor een enorme toestroom van patiënten in Zuyderland, waar het ziekteverzuim door corona en werkdruk hoog is en er als gevolg daarvan schaarste aan personeel is.

 • 30 nov 2021, 09:10

  Moderna: vaccin waarschijnlijk minder sterk tegen Omikron-variant

  Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe Omikron-variant. Dat zegt de topman van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna, Stéphane Bancel, tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens hem kan het maanden duren voordat producenten genoeg coronavaccins kunnen maken die wel optimaal werken tegen de nieuwe variant.

  De Omikron-variant van het coronavirus werd vorige week ontdekt in Zuid-Afrika. Sindsdien duikt die in steeds meer landen op. Of de Omikron-variant er ook voor zorgt dat mensen ernstiger ziek worden van het coronavirus is nog niet bekend, aldus het RIVM.

  Bancel zegt dat het onmogelijk is dat de huidige coronavaccins net zo goed werken tegen de Omikron-variant als tegen de Delta-variant. Dat zou er toe kunnen leiden dat er meer mensen ziek worden na een besmetting of zelfs in het ziekenhuis terechtkomen.

  Eerder maakte het Amerikaanse Moderna al bekend een boostervaccin voor de Omikron-variant te ontwikkelen. Het bedrijf zegt binnen zestig tot negentig dagen een vaccin klaar te kunnen hebben voor klinische studies. Ook Pfizer/BioNTech heeft aangegeven de Omikron-variant te onderzoeken.

 • 30 nov 2021, 07:50

  Burgemeesters werken aan langetermijnstrategie tegen polarisatie

  Burgemeesters in het Veiligheidsberaad werken aan een langetermijnstrategie om polarisatie in de samenleving, die door corona verder is aangewakkerd, tegen te gaan. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s die maandagavond bijeenkwamen, maken zich grote zorgen over de aangescherpte tegenstellingen. Er zijn ontzettend veel spanningen in de samenleving, zeggen zij. ‘Je moet een strategie hebben. Het virus gaat niet helemaal weg en krijgt een vaste plaats in ons leven’, stelt voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

  Hoe die strategie eruit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Bruls wil in elk geval niet met de ‘kleine groep aanjagers’ in discussie, maar alleen in gesprek met de grote meerderheid die wel vatbaar is voor argumenten. ‘Stop daar je energie in. Die andere mensen zijn niet bereid te luisteren en zijn dus ook niet te overtuigen. Juist door het midden te versterken, ligt de kracht en de oplossing. Dan wordt de groep radicalen vanzelf weer klein’, verwacht hij.


  Bruls. - beeld beeld anp / Jeroen Jumelet

  Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is polarisatie al een paar jaar aan de gang. ‘Sociale media hebben hierin een enorme aanjagende en vergiftigende rol. Die media moeten niet worden gebruikt voor opruiing en vuilspuierij’, zegt hij. Dat ophitsen via onder meer Telegram resulteerde in steden als Rotterdam in rellen. ‘Afgelopen weekeinde is het gelukkig goed gegaan’, aldus Grapperhaus. Hij vindt dat opruiers niet alleen strafrechtelijk moeten worden vervolgd, maar ook moeten opdraaien voor de schade die zij hebben berokkend.

  Polarisatie kost de politie heel veel inspanning, zegt politiechef Martin Sitalsing van de eenheid Midden-Nederland die bij het beraad aanschoof. Het raakt bovendien de neutraliteit van de politie, stelt hij. ‘Die neutraliteit, dat voor ons een groot goed is, komt ter discussie te staan omdat de politie door radicale groepen wordt gezien als een symbool van het overheidsbeleid. Dat maakt het complex. Wij willen een politie voor iedereen zijn en zo objectief mogelijk optreden.’

  Volgende week komen de burgemeesters opnieuw samen om een ander onderwerp uit te diepen. Later vormen al deze bijeenkomsten de basis voor een langetermijnstrategie tegen corona.

 • 30 nov 2021, 07:48

  Toerisme in de zomer toegenomen vanwege vakanties in eigen land

  Mensen die vakantie vieren in eigen land hebben afgelopen zomer gezorgd voor een toename van het aantal gasten in Nederlandse hotels en op campings en andere overnachtingsplekken. Daarmee werd de daling van het aantal buitenlandse gasten opgevangen. Maar er zijn nog steeds minder toeristen dan voor de coronapandemie. Dat constateert statistiekbureau CBS.

  Het aantal buitenlandse gasten daalde in het derde kwartaal met 13 procent vergeleken met een jaar eerder. Daar staat een stijging van de Nederlandse gasten met 12 procent tegenover. Zo kan het dat hotels, groepsaccommodaties en kampeer- en huisjesterreinen samen toch 5 procent meer gasten ontvingen dan een jaar eerder.

  Dat is nog steeds minder dan voor de coronacrisis. In juli, augustus en september bedroeg het totale aantal gasten 12,8 miljoen. In dezelfde maanden in 2019 waren 14 miljoen mensen hier op vakantie. Minder mensen checkten in bij hotels en groepsaccommodaties. Kampeer- en huisjesterreinen kregen juist meer boekingen te verwerken.

  Vooral de Duitsers en Belgen bleven tijdens de zomermaanden weg uit Nederland. Dat komt waarschijnlijk omdat de coronabesmettingen hier snel toenamen aan het begin van de zomer. Nederland kleurde rood op de Europese coronakaart en werd daardoor volgens de statistici ‘mogelijk een minder aantrekkelijke vakantiebestemming’.

  Hotels, huisjesterreinen en groepsaccommodaties ontvingen meer gasten dan een jaar eerder, terwijl campings juist te maken hadden met een daling. Dat komt omdat de kampeerterreinen veel minder buitenlandse gasten trokken. Vooral Duitsers bleven hier weg.

  De provincies Groningen, Limburg en Friesland trokken de afgelopen zomer minder gasten dan een jaar eerder. Drenthe kreeg bijna evenveel gasten te verwerken en de andere provincies hadden te maken met een toename. In Utrecht was de stijging met 19 procent relatief het grootst. Noord-Holland telde veruit het grootste aantal gasten.

 • 30 nov 2021, 21:58

  'Gevaccineerde, besmette verpleeghuisbewoner heeft overlijdenskans van 22 procent'

  De kans dat een gevaccineerde verpleeghuisbewoner na een covid-besmetting binnen dertig dagen overlijdt, is 22 procent.

  Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek van Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg bij het VU medisch centrum in Amsterdam. ‘Het percentage komt overeen met het niveau in de tweede golf van november 2020, toen nog niemand gevaccineerd was.’

 • 30 nov 2021, 21:22

  Ongeregeldheden in Westzaanse gevangenis wegens coronamaatregelen

  In de gevangenis van Westzaan zijn maandagmiddag ongeregeldheden uitgebroken. Gedetineerden uitten hun onvrede over de coronamaatregelen en gooiden onder meer met eieren. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na berichtgeving door NH Nieuws.

  ‘Toen de gevangenismedewerkers ingrepen, raakte één van hen lichtgewond aan een hand’, aldus de DJI-woordvoerder. ‘En van een andere medewerker sneuvelde de bril.’ Vier gedetineerden zijn voor hun rol bij de ongeregeldheden in isolatie geplaatst. ‘Van vier andere gedetineerden wordt de mogelijke betrokkenheid onderzocht’, aldus de DJI-woordvoerder.

  De gedetineerden mogen vanwege de coronamaatregelen niet van hun afdeling. Hun dagprogramma is daardoor beperkt. Ze konden bijvoorbeeld niet sporten, aldus de woordvoerder.

 • 30 nov 2021, 19:25

  KNVB legt competities amateurvoetbal komende weekeinde deels stil

  De KNVB legt de competities in het amateurvoetbal voor het komend weekeinde deels stil. Dit naar aanleiding van het besluit van de regering dat in het kader van de coronamaatregelen trainen na 17.00 uur niet meer is toegestaan.

  Komend weekeinde is in de prestatieve competities (A-categorie) geen regulier competitieprogramma voor de jeugd en senioren. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken.

  Er is wel een regulier competitieprogramma in de recreatieve competities (B-categorie) voor jeugd en senioren. Teams die niet willen voetballen, kunnen op coulance en medewerking van de KNVB rekenen.

 • 30 nov 2021, 19:17

  Boekingen voor wintersportvakantie Oostenrijk fors teruggelopen

  Het aantal boekingen voor Oostenrijk is de afgelopen week fors teruggelopen. Dat zeggen reisorganisaties Sunweb en TUI. In het land geldt tot half december een lockdown en daarbij zijn winkels, restaurants en cafés gesloten. Klanten die op korte termijn naar Oostenrijk zouden gaan, boeken volgens Sunweb vaker een reis naar Frankrijk, maar niet massaal.

  Daarnaast krijgen de reisorganisaties ook veel vragen over de duur van de geldigheid van bijvoorbeeld het coronavaccin van Janssen. Ook niet-gevaccineerden vragen zich af of ze nog welkom zijn in Oostenrijk. Daar is de zogeheten 2G-regel ingevoerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat alleen gevaccineerden of mensen die zijn genezen van Covid nog hotels en restaurants in mogen.

  Ook is er tot 13 december een lockdown. ‘We krijgen vragen van onze klanten of ze eind januari of februari op wintersportvakantie kunnen gaan’, zegt een woordvoerster van Sunweb. ‘Wij raden aan om even af te wachten totdat er meer duidelijk is.’

 • 30 nov 2021, 18:53

  Commentaar: Net als de eerste massale vaccinaties heeft ook de boostercampagne een treurig traag begin

  Juist omdát de coronavaccins hier wel beschikbaar zijn, ligt er een zware verantwoordelijkheid op overheden om ze zo effectief mogelijk in te zetten, schrijft Gerard Beverdam in het commentaar. Anders hadden we onze prikken inderdaad beter kunnen doneren.

 • 30 nov 2021, 17:34

  CU-leider Gert-Jan Segers in column: Zíé dat de ander geen tegenstander is

  'Stel dat je gelijk hebt. Over het virus, het vaccin, de maatregelen. En dat alleen jij het bij het rechte eind hebt.

  Stel dat het waar is. Stel dat jij - anders dan al die anderen - helemaal gelijk hebt, maar je zou de liefde niet hebben, dan zou je zomaar een bitter mens kunnen worden. Stel dat alleen jij het licht hebt gezien, maar je zou de liefde niet hebben, dan zou je zomaar een boze twitteraar of ‘reaguurder’ kunnen worden. Stel dat alle andere mensen het helemaal verkeerd zien, maar je zou de liefde niet hebben, je zou zomaar kunnen stikken in je eigen gelijk.'

 • 30 nov 2021, 17:06

  Kuipers: ziekenhuizen hebben de piek nog niet bereikt

  Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft voorlopig stijgen. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat de piek nog niet bereikt is, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

  De stijging gaat de laatste weken naar verhouding weliswaar iets langzamer, maar het aantal patiënten blijft nog steeds flink toenemen. Als de stijging doorzet ‘gaan we in de komende week uitkomen boven het hoogste niveau van de vorige winter. Dan gaan we overall richting de 3000 patiënten’, verwacht Kuipers.

 • 30 nov 2021, 16:15

  Milde coronabesmetting zwangere vrouw kan baby's soms fataal worden

  Zelfs een milde coronabesmetting kan bij zwangere vrouwen soms dodelijk uitwerken voor de ongeboren baby, denken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze hebben van dertien baby’s die voor de geboorte in de buik zijn overleden vastgesteld dat de moeder een corona-infectie achter de rug had, bevestigt gynaecoloog Sam Schoenmakers na berichtgeving door de Volkskrant.

 • 30 nov 2021, 15:23

  Stijging aantal positieve tests stokt: 21.552 nieuwe gevallen

  Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag op rij dat er iets meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen.

 • 30 nov 2021, 15:13

  De Jonge meldt veertiende besmetting met Omikron-variant in Nederland

  Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om iemand die afgelopen weekeinde vanuit Zuid-Afrika terugvloog en op Schiphol een test moest ondergaan, meldt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

  Uit nadere analyse is gebleken dat de tot dusver positief op de Omikron-variant geteste mensen het virus waarschijnlijk op verschillende plaatsen hebben opgelopen. ‘In ieder geval niet gedurende de vlucht’, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

  Doordat wereldwijd scherper op mutaties wordt gelet, is de nieuwe variant inmiddels ook in andere landen opgedoken, schrijft De Jonge verder. ‘Ook bij mensen die niet recentelijk in zuidelijk Afrika zijn geweest. Dit wijst op een mogelijk bredere circulatie van deze variant.’

 • 30 nov 2021, 14:48

  Economen: impact nieuwe coronavariant op vertrouwen belangrijk

  De economische impact van de nieuwe coronavariant is nu nog heel lastig in te schatten, maar het is vooral belangrijk welke gevolgen de Omikron-variant voor het vertrouwen van consumenten en bedrijven zal hebben. Als zij onzekerder worden over de gezondheidseffecten van de Omikron-variant kunnen ze besluiten hun uitgaven en investeringen te verminderen, wat schadelijk kan zijn voor de economie, aldus economen van de drie grootste banken van Nederland.

  Volgens Hugo Erken van Rabobank is het vertrouwen van mensen een belangrijke factor in de economie. ‘We weten nog niet wat de effecten van de nieuwe variant zijn. Als de nieuwe variant heftigere effecten heeft op de volksgezondheid kan dit een negatieve impact hebben op het consumentenvertrouwen en de investeringsbereidheid van ondernemers. Dan sluipt de angst erin en houden mensen uit voorzorg de hand op de knip.’

  Bert Colijn van ING zegt dat er vooral nog heel weinig bekend is over de nieuwe variant die ontstond in zuidelijk Afrika en in steeds meer landen opduikt. ‘We hadden het gevoel dat we steeds beter leerden leven met het virus. We weten de economie steeds beter in te richten. De nieuwe variant kan dus onzekerheid brengen. Mensen denken: dat klinkt eng en worden voorzichtiger met bestedingen.’

 • 30 nov 2021, 13:45

  Grootste groei Covidpatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

  Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Op de verpleegafdelingen liggen nu 2209 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 118 meer dan zondag. Op de intensive cares liggen nu 563 mensen met corona, 12 meer dan een dag eerder.

  In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 249 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic’s werden er 48 mensen opgenomen.

 • 30 nov 2021, 13:35

  Mensen die quarantainehotel verlaten worden aangehouden

  Mensen die het quarantainehotel bij Schiphol verlaten na een positieve test op corona kunnen worden aangehouden en in verplichte isolatie worden geplaatst. De woordvoerster van de burgemeester van Haarlemmermeer bevestigt dat quarantaine in principe niet verplicht is, maar dat burgemeester Marianne Schuurmans mensen die ‘een gevaar vormen voor de volksgezondheid’ wel kan verplichten in isolatie te gaan.

 • 30 nov 2021, 13:33

  Personeel zelfstandige kliniek pas naar ziekenhuis bij code zwart

  Zelfstandige klinieken kunnen hun personeel pas afstaan aan ziekenhuizen als code zwart is afgekondigd. Dat zegt branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in reactie op een uitspraak van demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De bewindsman zei zaterdag in een NOS-bericht liever te willen dat medewerkers van particuliere klinieken gaan helpen bij de acute en kritieke zorg in ziekenhuizen, in plaats van planbare behandelingen zoals een heupoperatie van hen over te nemen.

 • 30 nov 2021, 13:15

  Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht

  De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht, meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen hoeven zich echter geen zorgen te maken, zegt de organisatie. ‘De pijplijn is goed gevuld. Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld’, aldus een woordvoerder. Demissionair premier Mark Rutte riep tijdens de persconferentie vrijdag, met sinterklaasavond in aantocht, mensen op zich te testen voor ze op bezoek gaan.

  ‘Het gaat heel hard en neemt nog steeds toe. Tot nu toe kunnen we het redelijk vullen, waarbij lokaal wel tekorten ontstaan in de winkels’, zegt de woordvoerder. Dat kan bijvoorbeeld komen door een coronabrandhaard die ineens ergens ontstaat waardoor mensen zich willen testen en een winkelvoorraad snel op raakt. Die tekorten worden doorgaans binnen een paar dagen aangevuld.

 • 30 nov 2021, 12:57

  Reizigers Zuid-Afrika maken vakantie gewoon af volgens VvKR

  Nederlanders die op reis zijn in Zuid-Afrika maken hun vakantie gewoon af. Dit ondanks dat daar de Omikron-variant van het coronavirus is ontdekt en er een inreisverbod werd afgekondigd door het demissionaire kabinet. Dat zegt de VvKR. De organisatie voor kleinschalige reisorganisaties heeft 56 leden die normaal gesproken reizen aanbieden naar Zuid-Afrika en omliggende landen.

  De nieuwe variant is inmiddels vastgesteld in diverse landen, waaronder Nederland. Veel landen hebben het vliegverkeer van en naar landen in zuidelijk Afrika aan banden gelegd. Volgens de VvKR is er goed contact met reizigers ter plaatse en maken die allemaal hun vakantie gewoon af. Ook zijn de reizigers die intussen zijn teruggekeerd naar huis goed aangekomen.

  ‘Hoe het nu verder gaat moeten we afwachten’, zegt een woordvoerster. ‘Over de nieuwe variant weten we nog niet zoveel.’ Sinds het instellen van het inreisverbod van afgelopen vrijdag heeft niemand meer een reis geboekt naar Zuid-Afrika.

 • 30 nov 2021, 12:16

  Commentaar: Uitsluiting en hardhandige dwang van vaccinatieweigeraars zal onze samenleving ernstig schaden

  Deze uitspraak is van de Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn. Waar Hugo de Jonge denkt dat over een paar maanden iedereen is gevaccineerd of genezen, benoemt Spahn ook die andere werkelijkheid: de dood als gevolg van COVID-19.

  Deze woordkeus maakt duidelijk hoe bezorgd onze oosterburen zijn over het opnieuw groeiende aantal coronabesmettingen en -sterfgevallen. En midden in de verwarring (wat nu nog te doen?) laait het debat over verplichte vaccinatie bijna als vanzelf op. Ongevaccineerden worden gezien als een gevaar, voor zichzelf en zeker voor de volksgezondheid. Daardoor kantelt de discussie naar een steeds bredere instemming met een inentingsplicht voor volwassenen.

 • 30 nov 2021, 12:03

  Een op vijf besmette verpleeghuisbewoners sterft ondanks vaccin

  Van de gevaccineerde verpleeghuisbewoners die de afgelopen maanden toch het coronavirus opliepen, is een op de vijf overleden. Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh heeft dat berekend. ‘Wij waren ook wel verrast door deze uitslag’, zegt de hoogleraar, die verbonden is aan Amsterdam UMC. De cijfers benadrukken volgens hem nog eens duidelijk het belang van een boosterprik om de afweer tegen het virus op peil te houden.

  Hertogh analyseerde gegevens uit elektronische patiëntendossiers van achthonderd coronapatiënten, die tussen september en half november besmet waren geraakt. Van ongeveer de helft van de onderzochte groep, 395 mensen, was duidelijk geregistreerd dat ze waren gevaccineerd tegen corona. Ondanks de prikken overleed 22 procent, bevestigt de hoogleraar na berichtgeving van de NOS. Dat percentage is ongeveer weer op het niveau beland van vorig najaar. Toen was nog niemand in Nederland tegen het virus gevaccineerd.

  Het totale aantal besmettingen in de verpleeghuizen lag dit najaar wel aanmerkelijk lager dan vorig najaar, tijdens de ‘tweede golf’. In hetzelfde systeem, dat door ongeveer een op de drie verpleeghuizen wordt gebruikt, werden destijds ruim 3200 besmettingen geregistreerd.

 • 30 nov 2021, 11:47

  Europese ontmoeting van Taizé in Turijn opnieuw uitgesteld

  De oecumenische kloostergemeenschap van Taizé (Frankrijk) heeft ‘wegens nieuwe coronabeperkingen’ besloten haar Europese jongerenontmoeting in Turijn eind december tot een online-evenement te maken.

  De gemeenschap is ‘bedroefd voor iedereen die zijn reis al had voorbereid’. De ontmoeting van eind 2020 werd ook al afgelast. De kerken van Turijn en de broeders van Taizé willen de jonge Europeanen nu van 7 tot 10 juli 2022 ontvangen.

  De verschillende kerken in Turijn bereidden zich al maanden voor op de ontvangst van duizenden jongeren uit heel Europa van 28 december tot 1 januari. Nu zal er die dagen vanuit Turijn een programma worden gestreamd. <

 • 30 nov 2021, 11:47

  Burgemeesters bespreken polarisatie in samenleving

  Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandagavond de polarisatie in de samenleving bespreken. Er ontstaan meer en hardere tegenstellingen tussen mensen die gevaccineerd zijn tegen corona en de ongevaccineerden en ook tussen ontevreden burgers en de overheid. Het beraad komt bijeen in Utrecht.

  De burgemeesters gaan onder andere bespreken hoe zij omgaan met de vele demonstraties van de laatste weken. Relschoppers kapen protestmarsen van tegenstanders van het coronabeleid. Dat leidde bijvoorbeeld in Rotterdam tot hevige rellen. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, verbood zondag een demonstratie omdat er aanwijzingen waren dat er mogelijk duizenden mensen zouden komen om te rellen. Demonstreren is in principe een grondrecht in Nederland.

  Het is nog niet bekend of demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus en demissionair coronaminister Hugo de Jonge bij het beraad zullen aanschuiven.

 • 30 nov 2021, 11:40

  Wetenschapper noemt vaccins effectief tegen Omikron-variant

  De bestaande vaccins tegen het coronavirus zijn waarschijnlijk ook effectief tegen de nieuwe Omikron-variant, zegt de leidende epidemioloog in Zuid-Afrika. Volgens Salim Abdool Karim helpen de inentingen ook bij de nieuwste variant tegen een ernstig ziekteverloop.

  Volgens Abdool Karim is het nog te vroeg om te zeggen of de Omikron-variant ook daadwerkelijk een heviger ziekteverloop kent dan de Delta-variant. Daar moet meer onderzoek naar worden gedaan. De variant is wel besmettelijker dan eerder bekende varianten, ook voor mensen die zijn ingeënt of het virus al hebben gehad, aldus Abdool Karim.

  De Omikron-variant werd recent ontdekt in Zuid-Afrika. Veel landen voerden toen reisverboden in, om te voorkomen dat de variant zich snel zou verspreiden. Zuid-Afrika zegt dat het zo gestraft wordt voor het melden van een nieuwe variant. Minister van Gezondheid Joe Phaahla zegt dat het land in gesprek is om de verboden terug te draaien.

  De arts die als eerste vermoedde dat er een nieuwe variant gevonden was, zegt dat het ziekteverloop vooralsnog milder lijkt dan bij de Delta-variant. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat nog niet zeker, maar lijkt dit zo omdat vooral jonge mensen het virus hebben. Die hebben sowieso minder kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus.

 • 30 nov 2021, 10:53

  Vaccinaties hoeven niet te stoppen, eisen Viruswaarheid afgewezen

  Nederland hoeft niet te stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus. De eisen van protestgroep Viruswaarheid zijn maandag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

  Viruswaarheid had een kort geding aangespannen. De groep wilde dat de rechtbank de Staat zou verplichten om de vergunning voor de vier beschikbare vaccins op te schorten. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Daarnaast zou de Gezondheidsraad alle adviezen over vaccinaties moeten intrekken, en zouden de leden van de raad hun steun aan de adviezen moeten herroepen.

  De handelsvergunningen zijn verstrekt door de Europese Commissie. Omdat Nederland daar niet over gaat, heeft de rechtbank dat deel van de eis afgewezen. Bovendien vinden de rechters dat een kort geding niet de manier is om alle medische argumenten in adviezen van de Gezondheidsraad te controleren.

  Viruswaarheid heeft sinds de uitbraak van het coronavirus vele rechtszaken aangespannen tegen het coronabeleid van de overheid. In één zaak kreeg de groep aanvankelijk gelijk, wat leidde tot een verbod op de avondklok, maar die uitspraak werd in hoger beroep teruggedraaid.

 • 30 nov 2021, 10:45

  Quarantaine controleren bij voordeur niet te doen voor boa's

  Het aan de voordeur controleren van mensen die in quarantaine zitten is niet te doen voor boa's. Handhaving bij mensen thuis is een taak van de politie, maar die heeft daar net als de boa-organisatie niet voldoende capaciteit voor. Bovendien worden er in de coronacrisis steeds meer handhavingstaken plotsklaps op het bordje van boa's geschoven. De grens is allang bereikt, aldus Richard Gerrits, voorzitter van de boa-vakbond BOA ACP.

  Demissionair coronaminister Hugo de Jonge vroeg zondag aan gemeenten om mensen die in quarantaine behoren te zitten ook thuis aan de voordeur te controleren. Hij zei dat naar aanleiding van het opduiken van de Omikronvariant van het coronavirus, die door reizigers uit zuidelijk Afrika is meegebracht naar Nederland. Boa's zijn de handhavers van een gemeente, dus die zouden dat dan moeten doen.

  Volgens vakbondsvoorzitter Gerrits ‘moet De Jonge eens gaan praten met zijn collega Grapperhaus’. ‘Hij snapt kennelijk niet dat handhaving het sluitstuk is van alle coronamaatregelen. De regels moeten goed georganiseerd worden, er moet draagvlak zijn en tenslotte kunnen boa's of politie handhaven, maar niet andersom. We hebben de laatste dagen de verplichte 1,5 meter afstand en het sluiten om 17.00 uur er ineens weer bij gekregen, maar dat is niet zomaar in een dag te organiseren.’ 

 • 30 nov 2021, 10:09

  Luchtvaartsector: reisbeperkingen geen langetermijnoplossing

  Reisbeperkingen zijn geen langetermijnoplossing om coronavarianten onder controle te krijgen. Dat zegt Willie Walsh, directeur-generaal van de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA, in een reactie op de vele reisrestricties die zijn ingesteld na de ontdekking van de Omikron-variant van het virus in zuidelijk Afrika.

  Walsh stelt in een verklaring dat overheden in crisismodus schieten die vooral angst veroorzaakt bij het reizende publiek. 'We moeten zo snel mogelijk gebruikmaken van de ervaring van de afgelopen twee jaar om over te stappen op een gecoördineerde, datagestuurde aanpak', aldus Walsh. 'Daarbij moeten veilige alternatieven worden gevonden voor grenssluitingen en quarantaine.'

  De luchtvaartsector heeft veel last van de gevolgen van de crisis door reisbeperkingen en andere restricties. Verschillende maatschappijen werden eerder ook met overheidsgeld overeind gehouden. Het herstel van de sector verloopt ook trager dan voorzien. De wereldwijde vraag naar vliegtickets ligt nog heel ver onder het niveau van voor de coronacrisis.

 • 30 nov 2021, 09:39

  Omikron-variant vormt groot wereldwijd risico volgens WHO

  De Omikron-variant van het coronavirus vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Uitbraken van de nieuwe variant kunnen ‘grote gevolgen’ hebben, stelt de WHO maandag.

  ‘Omikron heeft een niet eerder geziene hoeveelheid mutaties die zorgelijk zijn voor het verloop van de pandemie’ , aldus de WHO. ‘Het wereldwijde risico met deze nieuwe variant hebben wij ingeschat op erg hoog.’

  De VN-organisatie heeft lidstaten geadviseerd het vaccinatieproces te versnellen om meer mensen te beschermen tegen het coronavirus. Het is de verwachting van de WHO dat ingeënte mensen nog steeds ziek kunnen worden met de nieuwe variant, maar dat het ziekteverloop minder ernstig zal zijn, net als met oudere varianten.

  Over de impact van de Omikron-variant, die recent werd ontdekt in het zuiden van Afrika, is nog weinig bekend. In Zuid-Afrika lijken mensen mildere klachten te hebben dan bij de Delta-variant. Om meer te weten over het ziekteverloop en de resistentie tegen vaccins is nog zeker twee weken onderzoek nodig.

 • 30 nov 2021, 09:15

  Franse president Macron krijgt boosterprik tegen coronavirus

  De Franse president Emmanuel Macron heeft afgelopen weekend een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Op Twitter schrijft Macron dat hij ook een griepprik heeft gehad.

  Frankrijk kondigde vorige week donderdag aan dat een boosterprik verplicht is om het coronatoegangsbewijs geldig te houden. Alle volwassenen ouder dan 18 jaar konden zich direct aanmelden. Dat leidde tot 1,2 miljoen vaccinatieafspraken binnen 24 uur.

  De extra inenting tegen het coronavirus kan vijf maanden na de vorige prik worden gehaald in Frankrijk, een maand eerder dan in de meeste andere landen. Voor mensen vanaf 65 jaar is de booster vanaf 15 december verplicht om het toegangsbewijs geldig te houden, voor de rest van de Franse bevolking gaat dit op 15 januari in. Als er nog geen vijf maanden zijn verstreken na de laatste inenting, dan blijft het coronatoegangsbewijs nog geldig.

 • 30 nov 2021, 09:00

  Start liveblog