Kindermishandeling onder de radar tijdens lockdowns: ‘Mishandeling is minder zichtbaar geweest’

Achtergrond
Het advies- en meldpunt Veilig Thuis ontving in de eerste helft van 2021 minder meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Maar dat betekent niet dat kindermishandeling is afgenomen, zegt orthopedagoog Sheila van Berkel. ‘Mishandeling is minder zichtbaar geweest.’
Aliene Boele
vrijdag 29 oktober 2021 om 19:32 aangepast 20:10
'In de meeste gevallen ging het om gezinnen waarbij al eerder sprake was van problemen in de opvoeding of mishandeling.'
'In de meeste gevallen ging het om gezinnen waarbij al eerder sprake was van problemen in de opvoeding of mishandeling.' beeld anp / Xtra Roos Koole

Den Haag

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 61.000 meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld gedaan bij de 26 regionale Veilig Thuisorganisaties. Dat is 6 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veilig Thuis is verantwoordelijk voor vervolgstappen als iemand een officiële melding doet van een onveilige situatie thuis. In bijna twee derde van de gevallen doet de politie zo’n melding. 

De afname in het aantal meldingen kan Veilig Thuis niet verklaren. Woordvoerder van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, Onno Hoorn: ‘Het zou kunnen dat er minder kindermishandeling plaatsvindt. Een andere mogelijkheid is dat er minder vaak dezelfde casus is gemeld. We zullen dat op regionaal ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'