Nederlanders aten minder vlees in coronaperiode, maar nog altijd meer dan gezond is
Niet eerder aten Nederlanders zo weinig vlees als vorig jaar. Dit blijkt uit berekeningen van Universiteit Wageningen, die teruggaan tot 2005. Dat restaurants lang gesloten waren als gevolg van de coronamaatregelen, wordt gezien als belangrijkste reden voor het versmaden van biefstukken en entrecote.
- Pieter Hotse Smit / vk aangepast 06:25

Dit mag dan zo zijn, volgens de normen van het Voedingscentrum eten Nederlanders nog altijd veel te veel vlees.
(beeld anp / Remko de Waal)Amsterdam
Coronajaar 2020 neemt de grootste hap tot nu toe uit het Nederlandse vleesverbruik. Van 77,8 kilo in 2019, naar 75,9 kilo vorig jaar. Van dit ‘karkasgewicht’ wordt ongeveer de helft ook echt geconsumeerd, het overige bestaat uit botten en vet. In 2005 stond bij het begin van de metingen de teller op 76,7. De gestage, hoewel trage daling werd na 2009 (79,1 kilo) ingezet, met 2018 en 2019 als verrassende jaren met lichte groei.
De Wageningse onderzoekers goten CBS-gegevens over slachtingen, import, export en voorraden in een wiskundig model. Deze methode kent de nodige onzekerheden, omdat zij bijvoorbeeld geen rekening houdt met buitenlandse toeristen die normaal gesproken de Nederlandse horeca bezoeken. Dat kan juist in coronatijd..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .