In de top 25 gemeenten met relatief de meeste besmettingen staan 17 plaatsen op de Biblebelt

Nieuws
Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week pijlsnel gestegen op de Biblebelt. In de top 25 van gemeenten met relatief de meeste besmettingen staat Staphorst op één, gevolgd door Scherpenzeel en Zwartewaterland. Dit blijkt uit de laatste cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag publiceerde.
redactie nd
dinsdag 26 oktober 2021 om 23:15 aangepast 11:11
Infographic: Biblebelt relatief harder getroffen dan steden. Biblebelt: 60 gemeenten waar de SGP 4 procent of meer van de stemmen haalt | Grote steden zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht | In deze grafiek zijn de RIVM-cijfers van ziekenhuisopnamen per gemeente gebruikt; die gegevens lopen achter op de werkelijke aantallen.
Infographic: Biblebelt relatief harder getroffen dan steden. Biblebelt: 60 gemeenten waar de SGP 4 procent of meer van de stemmen haalt | Grote steden zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht | In deze grafiek zijn de RIVM-cijfers van ziekenhuisopnamen per gemeente gebruikt; die gegevens lopen achter op de werkelijke aantallen. beeld Sjoerd Mouissie, bron data: RIVM
Coronavirus

De Bilt 

De toename is terug te zien in alle leeftijdsgroepen, maar vooral onder ouderen (+78 procent). Het aantal positieve tests steeg afgelopen week met vijftig procent naar 38.733, het hoogste weekcijfer sinds half juli. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 34 procent toe en het aantal gemelde sterfgevallen ging met 62 procent omhoog. In totaal liggen er nu 849 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 657 op de verpleegafdelingen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 

Op de intensive cares verblijven momenteel 192 ernstig zieke coronapatiënten. Op de Biblebelt zijn de ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners zo’n vijftig procent hoger dan in de rest van Nederland. ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.