In gesprek over de toekomst van christelijk onderwijs: ‘Ik maak me zorgen om inperkingen voor reformatorisch onderwijs’

Achtergrond
Wat betekent christelijk onderwijs terwijl Nederland minder kerkelijk wordt en de discussie over de vrijheid van onderwijs steeds hoger oploopt? Vandaag het laatste deel van een vierluik: in gesprek over de toekomst van christelijk onderwijs.
Jasper den Boon
maandag 25 oktober 2021 om 02:00 aangepast 10:28
Afbeelding
beeld anp / Jeroen Jumelet

‘Het vertrouwen in de Heilige Geest is groot’

Titus Frankemölle,

rector OMO Scholengroep Bergen op Zoom,

voorzitter Nederlandse Katholieke Schoolraad

Het rooms-katholiek onderwijs heeft steken laten vallen als het gaat om vorming, vindt Titus Frankemölle, die als schoolleider en diaken betrokken is bij het katholiek onderwijs. ‘Dat katholieke scholen op persoonsvormend gebied meer hadden kunnen doen, vertel ik met schaamrood op de kaken, want het zou juist iets moeten zijn wat bij ons in goede handen is. We zijn te lang meegegaan in een neoliberaal verhaal waarin het vooral gaat om de bijdrage die iemand kan leveren aan de economie en hoe relevant iets is voor de vervolgopleiding. Op school is er dus heel veel gekeken naar de traditionele sc..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.