‘Circulair’ varkensvlees uit frisse stal, waar de biggen lekker in het stro dartelen

Achtergrond
Coöperatie Zonvarken wil op circulaire wijze varkensvlees produceren, diervriendelijk en op een manier die voor de boer én zijn omgeving aangenaam is. Op het eerste bedrijf in het Gelderse De Heurne is te zien hoe de varkens hebben geleerd buiten hun behoefte te doen en hoe biggen lekker in het stro dartelen.
tekst en beeld Theo Haerkens
maandag 25 oktober 2021 om 02:00 aangepast 06:57
Zonvarken wil een varken fokken dat gezond is en haar biggen goed verzorgt.
Zonvarken wil een varken fokken dat gezond is en haar biggen goed verzorgt. beeld Theo Haerkens

De Heurne

‘We wilden een varkensstal waar je in kunt zonder dat je daarna gelijk andere kleren moet aantrekken omdat het er zo stinkt.’ Tevreden glimlachend loopt August Offenberg door de stal van Zonvarken die hij samen met drie anderen heeft laten bouwen. De stal in De Heurne, een gehucht tegen de Duitse grens bij Doetinchem, is opvallend hoog en licht en de penetrante lucht van varkensmest ontbreekt, net als mechanische ventilatie.

In buitenverblijven zitten roosters waar mest en urine worden gescheiden voordat zich ammoniak vormt. ‘Dat gebeurt pas na een uur.’ De urine kan als vloeibare mest over grasland worden uitgereden. De ontlasting wordt verrijkt met bacteriën en kalk om er bokashi van te maken. Het goedje houdt de bodem vruchtba..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’