Bomen vertellen wanneer de Vikingen in Amerika waren: Duizend jaar geleden

Nieuws
Ver voordat Columbus voet aan wal zette in Amerika, waren de Vikingen er al. Met een nieuwe techniek lukte het Groningse wetenschappers daar een jaartal aan te verbinden: 1021, exact duizend jaar geleden.
Aaldert van Soest
woensdag 20 oktober 2021 om 17:00
Een gereconstrueerd gebouw bij de Vikingnederzetting in Newfoundland (Canada).
Een gereconstrueerd gebouw bij de Vikingnederzetting in Newfoundland (Canada). beeld Glenn Nagel Photography
Partnercontent

Groningen

De Vikingen staken met schepen vanuit Groenland over naar Noord-Amerika (Newfoundland) en vestigden daar een nederzetting. Dat was al bekend. Maar wanneer waren ze er precies? Dateringen waren tot op heden gebaseerd op twee methoden, zegt Margot Kuitems, archeoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste is gebaseerd op koolstofdateringen van resten die er gevonden zijn. Die methode is goed, maar niet goed genoeg om tot een jaartal te komen. Het tweede type pogingen is gebaseerd op de zogeheten Vinland-sagen uit de dertiende eeuw. Daarin zijn verhalen te vinden over de reizen van de Vikingen. Op basis van interpretaties hiervan kon worden vastgesteld dat het rond het jaar 1000 geweest moest zijn. Maar ook hier kun je vrage..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.