Kerken moeten zich anders opstellen in de samenwerking met basisscholen

Achtergrond
Wat betekent christelijk onderwijs terwijl Nederland minder kerkelijk wordt en de discussie over de vrijheid van onderwijs steeds hoger oploopt? Vandaag deel 3 van een vierluik: de relatie tussen kerken en scholen.
Jasper den Boon
maandag 18 oktober 2021 om 02:00 aangepast 09:02
Volgens Harold Prins is het belangrijk om de drempel voor kinderen laag te houden.
Volgens Harold Prins is het belangrijk om de drempel voor kinderen laag te houden. beeld getty images

Utrecht - Wapenveld

Gezamenlijke diensten, workshops, schoolpastoraat. Er zijn veel manieren om als kerk verbinding te zoeken met scholen in je plaats.

Leraren en leerlingen van de hervormde school in Wapenveld gingen in het verleden ook naar de hervormde kerk in het dorp. Wat ooit vanzelfsprekend leek, is het allang niet meer. De veranderende situatie betekent dat de kerk zich anders moet opstellen richting de school, vertelt jeugdouderling Harold Prins.

Invloed in het schoolbestuur heeft de kerk al jaren niet meer. Toch wil de Hervormde Kerk in Wapenveld betrokken blijven bij De Goede Herder en De Parel, de twee scholen die van oudsher onder de hervormde schoolvereniging vallen, legt Prins uit. ‘In het verleden was de predikant de adviseu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ultrageheime ‘fronsende specht’ alleen voor Amerikanen

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Northrop Grumman onthult vrijdag de B-21 Raider. Deze stealth bommenwerper wordt omschreven als ‘het meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd’.

Afbeelding

‘Niet iedereen met een mentale aandoening heeft hulp nodig. Dat is ook niet reëel om te verwachten’

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. ‘Als je niet slaagt in het leven wordt dat vaak gezien als je eigen schuld. Het zijn ook dit soort maatschappelijke structuren die iemand ziek kunnen maken.’

Afbeelding

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoeningen als depressie of angststoornis

Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen. Twaalf jaar geleden ging het nog om 17 procent.

Afbeelding

Deze ontwerper bedacht een alternatief voor de wegwerpboom: een kerstboom voor aan de muur

Vijf jaar geleden werd ze er nog meewarig om aangekeken, nu loopt het storm. Ontwerper Suseela Gorter maakte een kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-kerstlichtjes en kerstballen kunt spelden.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Hoe maak je excuses voor het slavernijverleden? ‘Je kunt het boek niet eenzijdig sluiten’

De aangekondigde excuses voor het Nederlandse slavernijverleden zijn met kritiek ontvangen, zowel in Nederland als in de voormalige kolonies. Hoe komt dat? En hoe kan het kabinet het toch nog goed doen?