De zee stijgt, het risico ook: ‘Zolang er geen overstromingen zijn, denken mensen: we zijn veilig’

Interview
Zeespiegelonderzoeker Aimée Slangen hoopt dat politici eindelijk gaan luisteren naar de waarschuwingen van klimaatwetenschappers. ‘We kunnen tijd kopen, en die tijd hebben we nodig om ons aan te passen.’
Petra Noordhuis
vrijdag 15 oktober 2021 om 10:27
Aimée Slangen, zeespiegelstijging-onderzoeker bij het NIOZ in Yerseke
Aimée Slangen, zeespiegelstijging-onderzoeker bij het NIOZ in Yerseke beeld Johan van der Heijden
Glasgow COP26 Klimaat

De meeste Nederlanders liggen nog niet wakker van de stijgende zeespiegel. Aimée Slangen, die er onderzoek naar doet, begrijpt dat wel. ‘Zolang er geen overstromingen zijn, denken mensen: het zit wel goed, we zijn veilig. We hebben ook de best beschermde kust van de wereld. Maar de risico’s worden groter. De kans op hoogwater gaat toenemen. Met iedere centimeter zeespiegelstijging wordt het risico op overstroming vanuit de zee groter. De hoge waterstand die we nu eens in de honderd jaar hebben, hebben we eind deze eeuw iedere twee tot tien jaar: iedere twee jaar als de CO2-uitstoot niet wordt beperkt, en iedere tien jaar als politici het Klimaatakkoord van Parijs volgen. De risico’s kruipen deze eeuw dus langzaam omhoog. Dit b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tieners voeren actie in de wandelgangen van klimaattop Glasgow: ‘Zonder planeet hebben wij geen toekomst’

De jongeren Sietske Huijbers en Ianthe Minnaert zijn in Glasgow voor de internationale klimaattop.Ze proberen politici onder druk te zetten om duurzaam beleid te voeren.

Afbeelding

Klimaatmars in Amsterdam was er óók voor gelovigen. ‘Mijn brief aan Rutte is al af’

Zaterdag vond in Amsterdam de Klimaatmars plaats. Zo’n veertigduizend mensen vroegen aandacht voor de opwarmende aarde. Voorafgaand aan de mars kwamen gelovigen samen in de Westerkerk. 'De aarde klaagt ons aan.'

Afbeelding

Interreligieuze klimaatviering voorafgaand aan Klimaatmars: Eerst naar de kerk en dan de straat op

De Klimaat- en Geloofgroep van Milieudefensie organiseert zaterdag voorafgaand aan de Klimaatmars een interreligieuze viering in de Westerkerk in Amsterdam.

Afbeelding

‘Actie!’ zonder actie: premier Rutte ontmoet scepsis op klimaattop in Glasgow

‘Actie, actie, actie!’, was de boodschap van premier Mark Rutte op de klimaattop in Glasgow. Nederland heeft te weinig gedaan. Zijn toespraak bevatte volgens critici echter geen enkel concreet plan.

Afbeelding

Klimaatpelgrim blijft hopen, ‘hoe het ook loopt’: ‘Elke morgen starten we met gebed en gezang’

Wolfgang Löbnitz is een van de dertig klimaatpelgrims die van Polen naar Glasgow loopt. De gepensioneerde vliegtuigingenieur uit Hamburg heeft drie kinderen, drie kleinkinderen en zijn achterkleinzoon. ‘Voor hen doe ik het!’

Afbeelding

ND-abonnees vinden klimaat en zorg voor de aarde belangrijk, maar de dominee moet niet zeggen hoe

Zorg voor de schepping is voor veel abonnees van het Nederlands Dagblad een essentieel onderdeel van hun geloof. Zij hebben moeite met het voorschrijven van duurzaam gedrag, zeker door de kerk.