Sluiting van scholen, theaters, dierentuinen en musea in tweede golf minder effectief

Nieuws
De sluiting van scholen en collegezalen heeft tijdens de tweede golf aanmerkelijk minder goed geholpen tegen de verspreiding van het coronavirus dan tijdens de eerste golf. Ook de sluiting van theaters, dierentuinen en musea heeft weinig uitgehaald.
Maarten Keulemans / vk
donderdag 7 oktober 2021 om 14:38
De sluiting van scholen heeft tijdens de tweede golf aanmerkelijk minder goed geholpen tegen de verspreiding van het coronavirus dan tijdens de eerste golf.
De sluiting van scholen heeft tijdens de tweede golf aanmerkelijk minder goed geholpen tegen de verspreiding van het coronavirus dan tijdens de eerste golf. beeld hollandse hoogte / Robin Utrecht

Amsterdam

Dat blijkt uit een Britse analyse van de coronamaatregelen in zeven Europese landen, waaronder Nederland. Interessant, maar pas op, tekent epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning (UMC Utrecht) daarbij aan: ‘Dit is geen studie op basis waarvan je meteen kunt zeggen: zie je nou wel.’ De Britten keken immers naar gemiddelde patronen in de epidemie, niet naar afzonderlijke landen.

En juist in Nederland kon het weleens anders zitten: bij ons sloten de scholen pas in december, aan het eind van de periode die de Britten bestudeerden. ‘Ik ben ervan overtuigd dat in ons land de schoolsluiting van december wel degelijk flink effect heeft gehad’, zegt Bruijning. ‘Je zag in ons land het aantal besmettingen in precies de leeftijdsgroepe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.