Partnergeweld draait om controle: ‘Als ik haar niet kan hebben, dan mag niemand dat’

Achtergrond
De meeste vrouwen die vermoord worden, zijn slachtoffer van hun eigen (ex-)partner. Vrouwen die een relatie verbreken of hun grenzen aangeven, lopen het meeste gevaar op geweld.
vrijdag 1 oktober 2021 om 17:53
Een vrouw in Den Bosch legt bloemen op de plek waar een 34-jarige vrouw om het leven is gekomen door een steekpartij.
Een vrouw in Den Bosch legt bloemen op de plek waar een 34-jarige vrouw om het leven is gekomen door een steekpartij. beeld anp / Bart Meesters

Nijmegen

Den Bosch, drie weken geleden. Een 34-jarige vrouw wordt, op straat en voor de ogen van hun kindje, door haar partner om het leven gebracht, volgens ooggetuigen met 25 messteken. Medio september wordt op een parkeerterrein van een ziekenhuis in Almelo het lichaam van een vrouw gevonden in een kofferbak, met geweld omgebracht door haar man. Woensdag eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen een man uit Etten-Leur die verdacht wordt van de viervoudige moord op zijn vrouw, moeder en twee kinderen.

Deze verhalen staan niet op zichzelf: zes op de tien vermoorde vrouwen worden omgebracht door de eigen partner; meestal thuis, met een steekwapen of door verwurging, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.