Luister naar

Kinderrechtenorganisaties in open brief: ‘Christelijke jongeren werken nog te vaak in buitenlandse weeshuizen’

Nieuws
Nederlandse jongeren moeten stoppen met vrijwilligerswerk in buitenlandse weeshuizen, stelt een coalitie van kinderrechtenorganisaties woensdag in een open brief in het Nederlands Dagblad. Hun nieuwe campagne tegen ‘weeshuistoerisme’ richt zich specifiek op christelijke jongeren en kerken.
Hanke van den Broek
woensdag 29 september 2021 om 03:00 aangepast 08:38
Afbeelding
beeld istock

Amersfoort

De open brief is een initiatief van Better Care Network Netherlands (BCNN), een samenwerkingsverband van negen kinderrechtenorganisaties waaronder Defence for Children, Red een Kind en SOS Kinderdorpen. De brief is inmiddels ook ondertekend door 53 andere organisaties, zoals UNICEF Nederland en de politieke jongerenorganisaties van CDA, ChristenUnie en SGP.

Elk jaar gaan naar schatting nog duizenden Nederlandse jongeren naar het buitenland om een steentje bij te dragen in een weeshuis. BCNN voert al jaren campagne tegen dit vrijwilligerswerk. ‘Maar de slogan ‘stop weeshuistoerisme’ sloeg niet goed aan bij alle jongeren. Juist jongeren die vrijwilligerswerk doen vanuit hun geloof, hebben het gevoel een bijdrage te leveren aan een betere wereld’, stelt Patricia Nieuwenhuizen, de coördinator van BCNN. ‘Zij voelen zich geen toerist’. Het netwerk begint daarom een nieuwe campagne.

Uit honderden wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat kinderen die in weeshuizen opgroeien hechtingsproblemen en ontwikkelingsachterstanden oplopen. Het komen en gaan van tijdelijke vrijwilligers verergert bovendien deze hechtingsproblemen. Een onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken leidde vorig jaar tot de conclusie dat vrijwilligersreizen actief bijdragen aan de problemen. ‘Je houdt een systeem in stand dat per definitie niet goed is voor kinderen’, zegt Nieuwenhuizen. ‘En het weeshuis voelt door de stromen aan vrijwilligers en geld geen prikkel om om te schakelen naar betere vormen van zorg, zoals ondersteuning van de families van de kinderen of pleegzorg.’

De nieuwe campagne Wees Wijs wil met name christelijke jongeren een alternatief bieden. Zij gaan vaak naar een weeshuis met een groep uit hun kerk of van hun school. ‘We willen jongeren niet het idee geven dat ze dan maar niets moeten doen, want hun inzet van energie en talenten is juist goud waard.’ Een vrijwilligerstest wijst jongeren bijvoorbeeld op de mogelijkheid van vrijwilligerswerk in natuurbescherming bij A Rocha, of in samenwerking met lokale gemeenschappen bij World Servants.

particulier initiatief

Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek van Buitenlandse Zaken was dat het opzetten van een weeshuis en sturen van vrijwilligers met name nog gebeurt door kleine particuliere initiatieven. Naar schatting gaat het in Nederland om veertien- tot zeventienhonderd van dit soort organisaties, waaronder ook veel met een christelijke identiteit. ‘Deze organisaties zijn heel lang onder de radar gebleven in de discussie over vrijwilligerswerk in weeshuizen’, vertelt Sara Kinsbergen, universitair docent culturele antropologie aan de Radboud Universiteit en een van de hoofdonderzoekers voor het overheidsrapport. ‘Zij voelden zich niet aangesproken.’

De BCNN-campagne wil ook deze particuliere initiatieven aanmoedigen om de omslag te maken van weeshuizen naar ondersteuning van gezinnen of opvang in de lokale gemeenschap. Wereldwijd wordt steeds meer ingezet op deze familiegerichte zorg, ook door overheden in de zuidelijke landen waar de weeshuizen staan. ‘Maar die worden geconfronteerd met westerlingen die toch besluiten, vaak tegen het overheidsbeleid in, een weeshuis op te zetten,’ zegt Kinsbergen. ‘We moeten heel kritisch zijn op de vanzelfsprekendheid waarmee weeshuizen worden opgezet.’

Twee weeshuizen in Indonesië en Sri Lanka die vorige week door deze krant werden aangeschreven met vragen, reageerden niet op die e-mail.

In de open brief roept BCNN dringend op tot het zorgvuldig sluiten van weeshuizen en het zoeken naar andere vormen van opvang. ‘Dit is een pijnlijke boodschap, want die weeshuizen worden gerund met de allerbeste bedoelingen’, begrijpt Nieuwenhuizen. ‘Maar het is echt tijd voor een volgende stap.’ Dat dit niet makkelijk is, beseft ook Kinsbergen. ‘Maar het goede nieuws is dat veel organisaties al de transitie hebben doorgemaakt naar alternatieve manieren van zorg. Daar ontleen ik hoop en geloof aan dat het anders kan.’


beeld BCNN

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.