Slachtoffers MH17 hebben stem en gezicht gekregen

Achtergrond
Meer dan negentig nabestaanden hebben de afgelopen weken gebruikgemaakt van hun spreekrecht in het MH17-proces. Voor de rechters leverde dat emotionele momenten op. De slachtoffers hebben ‘een stem en gezicht gekregen door die verhalen’.
anp
zaterdag 25 september 2021 om 02:01
Nabestaanden met hun advocaat in het Justitieel Complex Schiphol, waar in het monsterproces rond het neerhalen van vlucht MH17 drie weken lang de verhalen van nabestaanden van de slachtoffers centraal stonden.
Nabestaanden met hun advocaat in het Justitieel Complex Schiphol, waar in het monsterproces rond het neerhalen van vlucht MH17 drie weken lang de verhalen van nabestaanden van de slachtoffers centraal stonden. beeld anp / Koen van Weel

Schiphol 

Vrijdag was de laatste dag van het tijdblok in de omvangrijke strafzaak waarin wordt stilgestaan bij de slachtofferverklaringen. Daar waren in totaal drie weken voor uitgetrokken. Volgens de rechtbankvoorzitter is er ‘op een prachtige manier’ gebruikgemaakt van het spreekrecht. De verhalen hebben diepe indruk gemaakt, vertelde hij. De afgelopen drie weken waren de rechters en andere aanwezigen in de rechtbank op meerdere momenten zichtbaar geëmotioneerd. De voorzitter noemde de nabestaanden ‘moedig’ en hun ‘openhartige en persoonlijke’ verhalen ‘indrukwekkend’. ‘Wij mochten als het ware even meekijken in hun leven voor 17 juli 2014.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.