Hitlers favoriete auto, de Volkswagen, werd na de oorlog Nederlands lievelingsauto

Nieuws
Duitsland – Nederland is een serie over het gemeenschappelijk verleden van beide landen, met het oog op de Bondsdagverkiezingen van 26 september. Aflevering 12: de Volkswagen in Nederland.
Willem Bouwman Willem Bouwman
maandag 20 september 2021 om 02:00 aangepast 23:13
Keverliefhebbers tijdens het Keverweekend in juni 2003 in Budel.
Keverliefhebbers tijdens het Keverweekend in juni 2003 in Budel. beeld anp / Robert Vos

Tot de vele verenigingen die Nederland rijk is, behoort de Luchtgekoelde VW Club Nederland. Doel van de vereniging is ‘het behoud van de luchtgekoelde Volkswagen, zo origineel mogelijk’. Achtmaal per jaar ontvangen de leden het clubblad De Luchtboxer.

Het verhaal van de Luchtgekoelde VW Club Nederland begint op 11 april 1973, toen haar voorloper, de Nederlandse VW Brillenvereniging, werd opgericht. Het was een initiatief van enkele bezitters van zogeheten brilkevers, onder wie de secretaris van de vereniging, Wim Nieboer uit Groningen. De naam verwees naar een bepaald type Volkswagen, met een achterruit die door een spijl in tweeën was gedeeld. Wegens die brilvormige achterruit werd deze de brilkever genoemd. De bijnaam kever dankte de Vo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hitlers favoriete auto, de Volkswagen, werd na de oorlog Nederlands lievelingsauto

Duitsland - Nederland is een serie over het gemeenschappelijk verleden van beide landen, met het oog op de Bondsdagverkiezingen van 26 september. Aflevering 12: de Volkswagen in Nederland.

Afbeelding

Oranje houdt niet van ‘den Pruus’, maar trouwde er toch veelvuldig mee

Bijna alle Nederlandse vorsten en vorstinnen waren getrouwd met iemand van adel uit Duitsland. Tegelijk wilden ze de Duitsers zo veel mogelijk op afstand houden. ‘O hemel, als het maar geen Duitser is.’

Afbeelding

Arbeiders in Groningen en Drenthe hoorden het geschreeuw van Duitse gevangenen

In de jaren dertig heerste er grote werkloosheid in Nederland. Om werklozen aan werk te helpen, werden er werkverschaffingsprojecten opgezet. Voor weinig geld legden werklozen straten aan of ontgonnen ze het veen.

Afbeelding

Joden die op de vlucht waren voor Hitler waren lang niet altijd welkom in Nederland

In april 1933 wilde minister van Justitie Jan Donner alleen asiel verlenen aan vluchtelingen wier leven bij eventuele terugkeer gevaar zou lopen. Donner geloofde niet dat de Joden in Duitsland in levensgevaar verkeerden.

Afbeelding

Weinig Duitsers hebben zo veel indruk gemaakt in Groningen als Bommen Berend

Christoph Bernhard von Galen, de bisschop van Münster, verwisselde geregeld zijn kromstaf voor het zwaard. Tweemaal, in 1665 en 1672, vielen zijn legers het land binnen.

Afbeelding

De bouw van de Berlijnse Muur bracht verdeeldheid. Progressieve Nederlanders begrepen het wel

De bouw van de Berlijnse Muur vond begrip bij progressieve Nederlanders. Een prominente PvdA’er, Han Lammers, kon wel begrijpen dat er op vluchtelingen geschoten werd.