Deskundigen: ‘Politiek ontwijkt ethisch debat over coronabeleid. En dat is problematisch’

Achtergrond
Hoeveel vrijheid geven we op voor hoeveel gezondheidswinst? Waar eindigt het recht op privacy? Mogen werkgevers ongeprikt personeel weigeren? Op ethische vragen die steeds luider klinken in de samenleving, heeft de politiek volgens deskundigen nog niet het begin van een antwoord.
Auke van Eijsden
maandag 6 september 2021 om 02:00 aangepast 09:50
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een debat over het coronavirus.
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een debat over het coronavirus. beeld anp / Bart Maat
Coronavirus

Amersfoort

Een coronabewijs laten zien om naar het museum te gaan, een hapje te eten bij de lokale pizzeria of met vrienden overdekt te kunnen zwemmen. Het kabinet denkt serieus na over de invoering van die maatregel, meldde demissionair coronaminister Hugo de Jonge vrijdag. Wat nu nodig is bij buitenlandse reizen en grote evenementen – aantonen dat je bent geprikt, getest of hersteld van corona – zou daarmee in één klap voor bijna alle Nederlanders gelden. Een forse inperking van vrijheden, daarover zijn vriend en vijand het eens, maar is de maatregel gerechtvaardigd?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.