Deskundigen: ‘Politiek ontwijkt ethisch debat over coronabeleid. En dat is problematisch’
Hoeveel vrijheid geven we op voor hoeveel gezondheidswinst? Waar eindigt het recht op privacy? Mogen werkgevers ongeprikt personeel weigeren? Op ethische vragen die steeds luider klinken in de samenleving, heeft de politiek volgens deskundigen nog niet het begin van een antwoord.
-
Auke van Eijsden aangepast 09:50

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een debat over het coronavirus.
(beeld anp / Bart Maat)Amersfoort
Een coronabewijs laten zien om naar het museum te gaan, een hapje te eten bij de lokale pizzeria of met vrienden overdekt te kunnen zwemmen. Het kabinet denkt serieus na over de invoering van die maatregel, meldde demissionair coronaminister Hugo de Jonge vrijdag. Wat nu nodig is bij buitenlandse reizen en grote evenementen – aantonen dat je bent geprikt, getest of hersteld van corona – zou daarmee in één klap voor bijna alle Nederlanders gelden. Een forse inperking van vrijheden, daarover zijn vriend en vijand het eens, maar is de maatregel gerechtvaardigd?
Het zorgelijke: over die vraag wordt in de politiek nauwelijks gesproken, stelt universitair hoofddocent rechtsfilosofie Roland Pierik van de Universiteit van Amsterdam. Zel..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .