Klimwand of ode aan de boer? De Tweede Kamer is verdeeld over een nieuw kunstwerk

Nieuws
De komende jaren zullen plenaire debatten in de Tweede Kamer zich afspelen tegen een decor van vijf grote panelen in bruintinten, waarop klonten zijn aangebracht. Die klonten blijken kluiten aarde te zijn, met plukjes vegetatie. De naam van het kunstwerk: Aarde.
Ariejan Korteweg en Joyce Brekelmans / vk
donderdag 26 augustus 2021 om 02:01 aangepast 09:00
De plenaire zaal in het tijdelijke Tweede Kamergebouw, met op de achtergrond het kunstwerk Aarde.
De plenaire zaal in het tijdelijke Tweede Kamergebouw, met op de achtergrond het kunstwerk Aarde. beeld anp / Lex van Lieshout

Den Haag

De bewoners van het nieuwe Kamergebouw hadden de bijnaam al snel gevonden. Een klimwand, dat was het;  wie als eerste boven is, heeft de beste plek op de apenrots of mag aanschuiven bij de formatie. Kamerleden en anderen deden er op sociale media lacherig over. Volgens Pieter van Vollenhoven zijn het stenen die je desgewenst naar je tegenstanders kunt gooien. Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) was juist enthousiast: ‘Gewoon boerengrond in de Tweede Kamer, echt prachtig.’

De belangrijkste muur van het land, zo noemen ze die achterwand graag in de Tweede Kamer. Er is amper een plek voor kunst in de openbare ruimte met een grotere zichtbaarheid. De kluiten aarde zullen de komende vijfenhalf jaar of zoveel langer als de verbouwing v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’