Wanneer je je spouwmuren laat na-isoleren worden mogelijk vleermuizen levend begraven

Achtergrond
Meedoen aan de Nacht van de Vleermuis kan een bij-effect hebben. Je denkt voortaan wel twee keer na voor je de spouwmuren laat na-isoleren.
Petra Noordhuis
woensdag 25 augustus 2021 om 19:57
‘Heel veel mensen hebben vleermuizen in de tuin zonder het te weten, omdat vleermuizen ’s nachts vliegen en niet zo makkelijk zijn waar te nemen', zegt vleermuisdeskundige René Jansen. Op de foto een gewone grootoorvleermuis.
‘Heel veel mensen hebben vleermuizen in de tuin zonder het te weten, omdat vleermuizen ’s nachts vliegen en niet zo makkelijk zijn waar te nemen', zegt vleermuisdeskundige René Jansen. Op de foto een gewone grootoorvleermuis. beeld René Janssen

Amersfoort

Komend weekend vindt de 25ste editie van de internationale Nacht van de Vleermuis plaats. Vrijwilligers van natuurwerkgroepen wereldwijd organiseren lezingen en excursies over vleermuizen om mensen meer te leren over deze vliegende zoogdieren. ‘Onbekend maakt onbemind. Daarom proberen we mensen wat kennis mee te geven over vleermuizen: hoe bijzonder ze zijn en wat ze doen in een ecosysteem’, zegt René Jansen, een van de vleermuisdeskundigen die de activiteiten in Nederland coördineert.

Wat is er te doen?

‘In Nederland vinden verspreid over het land meer dan 75 activiteiten plaats. Het gaat vaak om een lezing, waarna je in de schemering een wandeling maakt om naar vleermuizen te zoeken. Soms wordt ook naar nachtvlinders en sterren..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’