Dit wordt de coronaherfst: een nieuwe golf, met misschien een derde prik

Achtergrond
Een nieuwe coronagolf is in aantocht, waarschuwen experts in binnen- en buitenland. Maar wordt het een rimpeling, slechts merkbaar voor zorgverleners? Of staat ons alweer een boeggolf te wachten die de maatschappij tot stilstand brengt?
Maarten Keulemans / vk
donderdag 19 augustus 2021 om 19:20 aangepast 21:30
Op de brug van de snelweg A50 bij Echteld hebben virusontkenners hun leuzen gekalkt.
Op de brug van de snelweg A50 bij Echteld hebben virusontkenners hun leuzen gekalkt. beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Amsterdam

Nog zo’n 2200 tot 3400 ic-opnames (twee- tot driemaal zoveel als de ic’s aankunnen) en 16- tot 22.000 ‘gewone’ ziekenhuisopnames. Die hangen in ons land nog steeds in de lucht, volgens een grove rekensom van het RIVM.

Want er mogen dan zo’n vier miljoen mensen een coronabesmetting hebben doorgemaakt, en ruwweg 85 procent is komen opdagen voor een vaccinatie; naar schatting 1,8 miljoen mensen weigerden het vaccin. Tel daarbij op de slordige driekwart miljoen die de pech heeft dat bij hen het vaccin het virus niet goed tegenhoudt, en het gevaar van overvolle ziekenhuizen is nog altijd reëel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.