Bij de reeënopvang in Soestduinen waarschuwen ze voor ‘het Bambi-effect’

Achtergrond
Dieren komen vaak in de problemen door mensen en worden dan verzorgd door andere mensen. Journalisten van het Nederlands Dagblad gaan deze zomer langs bij dierenopvangcentra. Vandaag: Stichting Reeënopvang Soestduinen.
Astrid van den Hoek
woensdag 18 augustus 2021 om 02:00 aangepast 11:30
De fles melk is zo aanlokkelijk dat het reekalf ervoor naar het hek komt.
De fles melk is zo aanlokkelijk dat het reekalf ervoor naar het hek komt. beeld Jeroen Jumelet

Soestduinen

‘Kom dan! Kom maar. Wil je drinken? Kom dan!’ Met in elke hand een flesje melk hangt Ton van Galen over het hek. Zacht geritsel klinkt in het struikgewas. Voorzichtig trippelt er een reekalfje naar het hek, gespitst op verdachte bewegingen. De fles melk is echter zo aanlokkelijk dat hij het erop waagt. Gulzig slokt hij de melk op. Kalfje nummer twee volgt op afstand, maar schiet terug het bos in als hij ‘vreemden’ ontwaart, al staan journalist en fotograaf op grote afstand van de begeerde fles melk. ‘Sorry hoor jongens’, zegt Van Galen. ‘Ik was er al bang voor. Aan mij is-ie nu wel gewend, maar bij vreemden is-ie zo weg. Ik weet zeker dat als jullie straks de oprit nog niet af zijn, hij tevoorschijn komt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?