‘In plaats van elkaar vliegschaamte aan te praten, moeten we de vinger richten op politici die luchtvaart stimuleren’

Achtergrond
Hittegolven, zware regen, meer droogte en minder sneeuw. Het zijn allemaal onafwendbare gevolgen van klimaatverandering, blijkt uit het nieuwste rapport van klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties. Toch zijn deskundigen hoopvol. ‘Met goed beleid zijn problemen nog wel aan te pakken’
Aliene Boele
maandag 9 augustus 2021 om 19:15 aangepast 10:59
'Als wij kiloknallers kopen en blijven vliegen naar Berlijn, verandert het systeem niet.’
'Als wij kiloknallers kopen en blijven vliegen naar Berlijn, verandert het systeem niet.’ beeld anp / Robin Utrecht (archief)

Amersfoort

‘We kunnen de doelstellingen van Parijs nog halen’, zegt Heleen de Coninck, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, ‘als we drastisch minder broeikasgassen gaan uitstoten.’ De Coninck, die eerder bij het Energieonderzoek Centrum Nederland aan internationaal energie- en klimaatbeleid werkte en meeschreef aan het IPCC-rapport uit 2018, kent de onderzoeken door en door. Toch is ze hoopvol. ‘We zijn in Nederland ambitieuzer dan ooit. Het is niet ambitieus genoeg, maar we voorkomen al een hoop uitstoot. De ergste scenario’s, waarbij de aarde vijf graden Celsius zou opwarmen, gaan waarschijnlijk niet uitkomen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.

Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’