‘In plaats van elkaar vliegschaamte aan te praten, moeten we de vinger richten op politici die luchtvaart stimuleren’

Achtergrond
Hittegolven, zware regen, meer droogte en minder sneeuw. Het zijn allemaal onafwendbare gevolgen van klimaatverandering, blijkt uit het nieuwste rapport van klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties. Toch zijn deskundigen hoopvol. ‘Met goed beleid zijn problemen nog wel aan te pakken’
Aliene Boele
maandag 9 augustus 2021 om 19:15 aangepast 10:59
'Als wij kiloknallers kopen en blijven vliegen naar Berlijn, verandert het systeem niet.’
'Als wij kiloknallers kopen en blijven vliegen naar Berlijn, verandert het systeem niet.’ beeld anp / Robin Utrecht (archief)

Amersfoort

‘We kunnen de doelstellingen van Parijs nog halen’, zegt Heleen de Coninck, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, ‘als we drastisch minder broeikasgassen gaan uitstoten.’ De Coninck, die eerder bij het Energieonderzoek Centrum Nederland aan internationaal energie- en klimaatbeleid werkte en meeschreef aan het IPCC-rapport uit 2018, kent de onderzoeken door en door. Toch is ze hoopvol. ‘We zijn in Nederland ambitieuzer dan ooit. Het is niet ambitieus genoeg, maar we voorkomen al een hoop uitstoot. De ergste scenario’s, waarbij de aarde vijf graden Celsius zou opwarmen, gaan waarschijnlijk niet uitkomen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.