Drukte bij verloskundigen en gyneacologen door coronababy’s

Reportage
De veel beschreven babyboom door corona leidt inmiddels tot flinke drukte bij verloskundigen en gynaecologen. In sommige provincies kunnen vrouwen in barensnood niet altijd meer terecht in het ziekenhuis in hun buurt.
Noël van Bemmel / vk
woensdag 28 juli 2021 om 02:01 aangepast 09:10
Geografen beschouwen het als goed nieuws dat er meer baby's worden geboren in Nederland.
Geografen beschouwen het als goed nieuws dat er meer baby's worden geboren in Nederland. beeld Guus Dubbelman

Almere

‘Zeg, wordt het niet eens tijd dat er wat gebeurt?’, grapt verloskundige Angelique Kooij-Wiegers tegen een bolronde cliënte die moeizaam gaat zitten in haar behandelkamer. Die verzucht dat zij na veertig weken en 5 dagen ook wel genoeg heeft van haar zwangerschap.

‘Merk je enige verandering aan je lichaam? Hardere buik?’

‘Nou, ik denk bij elk dingetje: zou dat misschien .., maar nee. Gisteren nog zo’n voetreflexmassage genomen; maar of mijn baarmoeder daardoor werd getriggerd ... ’

Kooij-Wiegers onderzoekt met beide handen de blote buik van haar 38-jarige cliënte. ‘Ah, de billetjes, en hier de rug, het hoofdje, trappelende voetjes.’ Ze drukt een sensor tegen de huid: ‘Regelmatige hartslag, 140, mooi hoor. Dat ziet er allemaal goed uit..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.

Afbeelding

Elke dag worden vier verpleegkundigen freelancer. 'Het is natuurlijk de wereld op z'n kop'

Het aantal verpleegkundigen dat als zelfstandige aan de slag gaat, is in vijf jaar tijd verdriedubbeld, zo blijkt uit cijfers die deze krant opvroeg bij het handelsregister.