Pubers zijn bezorgd over het klimaat: ‘Ik ben bang voor mijn toekomst’

Nieuws
Steeds meer jongeren maken zich zorgen over de toekomst van de aarde. Yvonne van Sark (52) interviewde vijfentwintig van hen en ontdekte dat juist deze groep het proces naar een duurzame toekomst kan versnellen. ‘Jonge mensen zijn vrij om rebels te zijn en inspireren hun ouders om milieubewust te leven.’
Aliene Boele
maandag 26 juli 2021 om 18:44
Straten in het centrum van Valkenburg onder water.
Straten in het centrum van Valkenburg onder water. beeld anp / Sem van der Wal

Amsterdam

Het is een bekend beeld: tieners die een feestje vieren wanneer hun ouders een nachtje weg zijn. Ze ruimen de boel niet op, dat mogen hun ouders doen bij thuiskomst. Als het gaat over klimaatverandering en tieners is het precies andersom, legt jongerenexpert Van Sark uit. Volwassenen hebben jarenlang het thema duurzaamheid voor zich uitgeschoven. Jongeren zitten straks met de problemen. Van Sark besprak met pubers hoe het is om groot te worden met het besef dat de aarde zo snel opwarmt dat grote delen van de planeet onleefbaar worden en dat vele wilde dieren zullen uitsterven. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.