‘Nederland volgt Frankrijk nog lang niet in vaccinatieplicht’

Achtergrond
Frankrijk gaat zorgpersoneel verplichten zich te laten inenten tegen corona. Verhoogt dit de druk op Nederland om ook deze stap te zetten? ‘De vrijwilligheid laten Nederlanders zich niet afpakken.’
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 14 juli 2021 om 02:01 aangepast 10:01
Een vaccinatiecentrum in Garlan, het westen van Frankrijk. Toebes: 'De groep 'weigeraars' is in Frankrijk veel groter.'
Een vaccinatiecentrum in Garlan, het westen van Frankrijk. Toebes: 'De groep 'weigeraars' is in Frankrijk veel groter.' beeld afp / Fred Tanneau

Amersfoort 

De stap die Frankrijk nu zet om zorgpersoneel verplicht tegen het coronavirus te vaccineren, is er een op ‘glad ijs’, meent Birgit Toebes, hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Turkmenistan gaat nog een stap verder: daar moet de héle bevolking verplicht gevaccineerd worden.’ 

Dat levert volgens haar ingewikkelde vragen op: ‘Wat betekent het als je dat niet doet? Wat zijn de sancties? Gaat er dwang toegepast worden? We moeten daar echt proberen van weg te blijven en éérst proberen mensen over te halen zich te laten vaccineren.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.

Afbeelding

Je kind tracken, waarom zou je dat doen? 'De tracker is een verlengstuk van papa of mama'

Het lijkt de ideale manier om je basisschoolkind de ruimte te geven om op pad te gaan: je geeft hem een gps-tracker, waarmee je hem als ouder in de gaten kunt houden. Maar is dat wel zo'n goed idee?

Afbeelding

Utrechtse speeltuinstrijd krijgt polderoplossing: het aantal toestellen wordt gehalveerd

In de Utrechtse binnenstad zorgt een piepkleine speeltuin al jaren voor gedoe tussen buren. ‘Ouders zitten luidkeels te bellen.’ De oplossing van de gemeente: halvering van het aantal speeltoestellen.

Afbeelding

Baas Gerrit Huijskens betaalde zijn arbeiders heel weinig, en dat kwam hem heel duur te staan

De aanleg van het Noordhollands Kanaal bij Akersloot ging precies twee eeuwen geleden gepaard met een orgie van geweld. Tieleman van den Dungen deinsde nergens voor terug.