Waarom Nederland niet prikt tegen waterpokken. ‘We zijn hier nuchter en kritisch’

Achtergrond
Steeds meer Nederlandse ouders kiezen ervoor hun kind op eigen kosten te laten vaccineren tegen waterpokken.In tegenstelling tot veel andere landen, waaronder Duitsland en Spanje, zit de prik in Nederland niet in het gratis standaard vaccinatiepakket.
Eymeke Verhoeven
maandag 21 juni 2021 om 20:29 aangepast 22:18
Vaccineren tegen waterpokken kan in Nederland op eigen kosten en initiatief.
Vaccineren tegen waterpokken kan in Nederland op eigen kosten en initiatief. beeld afp

Bilthoven

Koorts, rode plekken met blaasjes en vooral tergende jeuk: waterpokken hebben, betekent ongemak. Dat weet ook de programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma, Jeanne-Marie Hament, uit ervaring. De RIVM-medewerker herinnert zich goed dat haar kinderen de besmettelijke ziekte hadden: ‘Het is indrukwekkend om te zien, en niet tegen te houden.’ Waterpokken kunnen littekentjes achterlaten, en in zeldzame gevallen tot long- of hersenontsteking leiden. Wie het op latere leeftijd krijgt, heeft vaak meer last van klachten. Jaarlijks worden zo’n 250 Nederlanders met complicaties door waterpokken opgenomen in het ziekenhuis, en overlijden er twee tot drie mensen aan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’