Waarom Nederland niet prikt tegen waterpokken. ‘We zijn hier nuchter en kritisch’

Achtergrond
Steeds meer Nederlandse ouders kiezen ervoor hun kind op eigen kosten te laten vaccineren tegen waterpokken.In tegenstelling tot veel andere landen, waaronder Duitsland en Spanje, zit de prik in Nederland niet in het gratis standaard vaccinatiepakket.
Eymeke Verhoeven
maandag 21 juni 2021 om 20:29 aangepast 22:18
Vaccineren tegen waterpokken kan in Nederland op eigen kosten en initiatief.
Vaccineren tegen waterpokken kan in Nederland op eigen kosten en initiatief. beeld afp

Bilthoven

Koorts, rode plekken met blaasjes en vooral tergende jeuk: waterpokken hebben, betekent ongemak. Dat weet ook de programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma, Jeanne-Marie Hament, uit ervaring. De RIVM-medewerker herinnert zich goed dat haar kinderen de besmettelijke ziekte hadden: ‘Het is indrukwekkend om te zien, en niet tegen te houden.’ Waterpokken kunnen littekentjes achterlaten, en in zeldzame gevallen tot long- of hersenontsteking leiden. Wie het op latere leeftijd krijgt, heeft vaak meer last van klachten. Jaarlijks worden zo’n 250 Nederlanders met complicaties door waterpokken opgenomen in het ziekenhuis, en overlijden er twee tot drie mensen aan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De VerradersRTL 4, 20.00-21.35 uur

Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.