In 2051 kun je drinken uit de IJssel. ‘Dat zegt iets over de kwaliteit van de rivier’

Achtergrond
Als het aan Maarten van der Schaaf en Li An Phoa ligt, kunnen we over dertig jaar drinken uit de IJssel. De afgelopen dagen liepen ze langs de rivier en gingen ze in gesprek met iedereen die hun pad kruiste.
Rick Moeliker
vrijdag 18 juni 2021 om 02:01
Li An Phoa en Maarten van der Schaaf aan het einde van hun tocht langs de IJssel.
Li An Phoa en Maarten van der Schaaf aan het einde van hun tocht langs de IJssel. beeld Maarten van der Schaaf

Kampen

Drinken uit de IJssel, het is de grote droom van Li An Phoa en Maarten van der Schaaf. Het kan, weet Phoa, want ze dronk zelf uit een rivier in Canada. Toen ze hier een paar jaar later nog eens kwam, kon het niet meer, omdat er kwik in het water zat. Maar juist omdat het dus kan, liep ze de afgelopen twaalf dagen samen met Maarten van der Schaaf langs de IJssel. Ze begonnen in Westervoort, vlak bij Arnhem, en eindigden donderdag bij de monding, in Kampen. Vandaag lopen ze nog iets verder, naar Swifterbant. Zodoende eindigen ze vlak bij het IJsselmeer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Remkes wil snelle actie om uitstoot te verlagen. Boeren noemen gedwongen uitkoop onacceptabel.

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofbemiddelaar die werd ingehuurd om te bemiddelen tussen kabinet en boeren deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang gesprekken voerde..

Afbeelding

Rode Kruis collecteert niet meer aan de deur

Het Rode Kruis gaat voortaan niet meer met de jaarlijkse collecte langs de deuren. Het meeste geld komt tegenwoordig binnen via andere initiatieven, meldde de hulporganisatie woensdag. Dat terwijl het organiseren van een collecte veel tijd en moeite kost.

Afbeelding

‘Antisemitische uitingen nooit straffeloos laten passeren’, zegt Nationaal Coördinator

Holocaustontkenning moet een expliciet strafbaar feit worden in het Wetboek van Strafrecht en niet langer onder ‘groepsbelediging’ vallen. Alle uitingen van antisemitisme, ook online en in voetbalstadions, moeten worden bestraft.

Afbeelding

Een extreme griepwinter op komst? Nieuwe berekeningen beloven niet veel goeds

Deze week is de jaarlijkse campagne voor de griepprik begonnen, terwijl ook het coronavirus vrijelijk rondgaat. Maar wat doen corona en griep als ze samen circuleren: elkaar versterken, of elkaar in de weg zitten?

Afbeelding

Melkveehouders Alien en Pieter: ‘Er moet vastigheid komen en één duidelijk plan’

Het Nederlands Dagblad volgt de Van Zijtvelds in Rouveen. Boer Pieter heeft de presentatie van het rapport-Remkes niet gezien: hij moest maaien. Zijn vrouw Alien is er wel voor gaan zitten.

Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.