‘Doodswens niet ernstig zieke 75-plussers is veranderlijk’

Nieuws
De doodswens van 75-plussers is even veranderlijk als die van jongere mensen, schrijven onderzoeker Els van Wijngaarden en haar collega’s in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde.
Rick Moeliker
vrijdag 11 juni 2021 om 02:01 aangepast 06:40

Utrecht

Van Wijngaarden, die als zorgethicus werkt aan de Universiteit van de Humanistiek, deed eerder in opdracht van het kabinet onderzoek naar de doodswens van 55-plussers die niet ernstig ziek zijn. Hieruit bleek dat hun doodswens vaak afhankelijk is van de omstandigheden, en derhalve veranderlijk. In deze nieuwe studie wordt op basis van de gegevens die voor het vorige onderzoek zijn verzameld ingezoomd op 75-plussers. D66 noemt dit als leeftijdsgrens in het wetsvoorstel dat mensen de mogelijkheid moet geven het leven te beëindigen wanneer ze dat willen. Deze wet staat bekend als de ‘voltooid leven’-wet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’