Luister naar

Christelijke scholen vrezen burgerschapswet als bedreiging vrijheid van onderwijs

Nieuws
Amersfoort
Lucas Versteeg
woensdag 26 mei 2021 om 03:00 aangepast 14:17
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) praat met leerlingen tijdens de start van het schooljaar.
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) praat met leerlingen tijdens de start van het schooljaar. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Christelijke onderwijskoepels beschouwen de aan te passen burgerschapswet als bedreiging voor de vrijheid van onderwijs.

Een op handen zijnde wetswijziging leidt er volgens hen toe dat de overheid straks bepaalt hoe onderwijs over vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit eruit moet zien op scholen, menen zij. Burgerschapsonderwijs is nu ook verplicht, maar mag door scholen volledig vrij worden ingevuld. Dat gaf onduidelijkheid, aldus de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, die scholen ondersteunt om de nieuwe wet op een zo goed mogelijke manier in te voeren. Deze nieuwe wet geeft volgens de raad duidelijke kaders.

Volgens voorzitter Berend Kamphuis van Verus, Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, is de nieuwe wet gebaseerd op angst en bezorgdheid. ‘De overheid is bang voor verkeerde opvattingen bij burgers. Met de wet in de hand wil de overheid bepalen of scholen wel of niet binnen de grenzen vallen van goed burgerschapsonderwijs.’ De vernieuwde burgerschapswet is al twee jaar onderwerp van gesprek in de politiek. Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel aan. De verwachting is dat na bespreking begin juni de Eerste Kamer op 15 juni zal instemmen met de aangepaste wet. Die geldt dan per 1 augustus voor basis- en middelbare scholen. De wet verplicht middelbare scholen bijvoorbeeld om leerlingen kennis over en respect voor verschillen in godsdienst, geslacht en seksuele gerichtheid bij te brengen.

democratie

Volgens Kees de Groot, beleidsadviseur bij de reformatorische Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS), gaat de overheid nu deels bepalen hoe mensen moeten denken. ‘Past dat wel in een democratie?’ Volgens Kamphuis moet de overheid juist benadrukken dat alle diverse meningen ertoe doen.

Eerste Kamerleden van de SGP wilden van onderwijsminister Arie Slob weten of scholen straks nog wel mogen vertellen dat abortus in strijd is met de bijbelse visie waaruit blijkt dat je niemand mag doden. Slob antwoordde dat scholen in hun burgerschapsonderwijs ruimte houden voor het uitdragen van hun identiteit, ook bij onderwerpen als abortus en homoseksualiteit. ‘Van het censureren van opvattingen is geen sprake.’

De Groot is hiermee niet gerustgesteld: ‘Op dit moment zegt Slob dat scholen hun ruimte behouden, maar hoe ontwikkelt zich dat wanneer er een nieuw kabinet komt? Blijft er dan nog ruimte voor orthodox-christelijke opvattingen in het onderwijs?’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De noordwester en het springtij bleken een dodelijke cocktail in 1953. Toch had de storm nog erger kunnen zijn

Wat gebeurt er als je een massa water door de nauwe opening van een trechter probeert te stuwen? Juist, dan hoopt het op. Het is in een notendop wat er gebeurde tijdens de watersnood van 1953.

Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Met eigen ogen zien Amalia en koningspaar stuk slavernijverleden

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met eigen ogen iets van het slavernijverleden van Bonaire gezien.