Luister naar

Uitkering psychiatrische patiënten stopgezet na gedwongen opname

Achtergrond
Gedetineerden raken hun uitkering kwijt als ze vastzitten. Dat gebeurt nu ook bij psychiatrische patiënten die gedwongen zijn opgenomen. Belangenorganisaties trekken aan de bel. ‘Niemand kiest ervoor om ziek te zijn.’
Arnout le Clercq / vk
vrijdag 21 mei 2021 om 03:00 aangepast 06:26
Gedetineerden kiezen ervoor de wet te overtreden, maar niemand kiest er zelf voor om ziek te zijn.
Gedetineerden kiezen ervoor de wet te overtreden, maar niemand kiest er zelf voor om ziek te zijn. beeld anp / Lex van Lieshout

Den Haag

De Vereniging de Nederlandse ggz heeft nog geen ‘omvattend beeld’ van het probleem, meldt directeur Veronique Esman in een gezamenlijke verklaring van de Nederlandse ggz, organisatie voor psychische gezondheid Mind en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

Maar, schrijven de organisaties, er zijn signalen dat de uitkering van een aantal psychiatrische patiënten is stopgezet nadat zij gedwongen zijn opgenomen. Het gaat vooralsnog om drie gevallen in Amsterdam en enkele in de provincies Utrecht en Noord-Brabant.

Wettelijk is het stopzetten of korten van uitkeringen van psychiatrische patiënten mogelijk, maar het was tot nu toe niet bekend dat gemeenten dit ook daadwerkelijk deden. De maatregel vloeit voort uit de Participatiewet uit 2015. In een aantal gevallen kan bij gedwongen opname – die weer is geregeld in de Wet verplichte ggz uit 2020 – de gemeente de uitkering stoppen.

op de schop

De vijf jaar oude wet is niet veranderd, ‘dus moet de uitvoering zijn veranderd’, denkt Elnathan Prinsen, voorzitter van de NVvP.

Als dat op deze manier gebeurt, moet de wet op de schop, vindt Prinsen. Van gedetineerden wordt gezegd: ze hebben er zelf voor gekozen de wet te overtreden. De staat betaalt nu hun levensonderhoud; dat ze hun uitkering kwijtraken, is een consequentie. Maar niemand kiest ervoor ziek te zijn.’

Bovendien betaalt de zorgverzekeraar en niet de Nederlandse staat de opname van psychiatrische patiënten.

erg in de war

Daar komt nog bij dat gedwongen opname een ‘allerlaatste redmiddel’ is en ‘zo kort mogelijk moet duren’, aldus Prinsen.

Volgens Anne-Marie van Dam, psychiater in Amsterdam, richt het stopzetten van een uitkering veel schade aan. Samen met twee vakgenoten stuurde zij een ingezonden brief aan Het Parool. Iemand die gedwongen wordt opgenomen, kan wel een speciale uitkering aanvragen, die lager is, vertelt Van Dam telefonisch. ‘Maar deze mensen zijn vaak erg in de war. Ze weten vaak niet eens dat hun bijstand is stopgezet. Probeer dan maar eens vanuit een gesloten inrichting een andere uitkering aan te vragen.’

De gemeente heeft vervolgens zes tot acht weken om die toe te kennen. ‘Als je in de bijstand zit, heb je geen financiële reserves. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun huis kwijtraken of in de schulden raken.’

Het komt in overleg met de gemeente wel voor dat iemands uitkering stopt, ‘maar dat is bij opnames van langer dan drie maanden. Niet vanaf dag één.’

Prinsen van de NVvP wil wel een kanttekening plaatsen: natuurlijk, niet alle psychiatrische patiënten hebben een uitkering. ‘Maar de groep met een uitkering is extra kwetsbaar.’ Juist mensen die verplicht worden opgenomen, moeten worden geholpen door de gemeente, zodat ze sneller kunnen terugkeren in de maatschappij. ‘Dat is de geest van de Wet verplichte ggz uit 2020. Dat maakt dit extra wrang’, aldus Prinsen.

Bovendien moeten psychiatrisch patiënten dezelfde rechten hebben als andere zieken, zegt Esman van de Nederlandse ggz. ‘Stel je voor dat je een coronapatiënt met spoed opneemt op de ic en dan zijn uitkering stopzet. Dan zou het land te klein zijn.’ Deze aparte behandeling van psychiatrisch patiënten is ‘stigmatiserend’.

In antwoord op Kamervragen, zei staatssecretaris Paul Blokhuis dinsdag dat de gemeenten en de ggz hier onderling uit moeten komen. Maar de urgentie is hoog, vinden de belangenorganisaties. De ggz vreest dat als er nu niet wordt ingegrepen, ‘straks tientallen of honderden gevallen’ zijn van mensen ‘die in ernstige problemen zijn gekomen’.

wetswijziging nodig

De gemeente Amsterdam verwees donderdag in een reactie naar de Participatiewet. De gemeente heeft ‘geen ruimte om af te wijken’ en lobbyt al langer voor een aanpassing van de wet.

Het beleid is niet onlangs gewijzigd, aldus een woordvoerder. Amsterdam maakt afspraken met hulpverleners om te voorkomen dat mensen in de problemen komen. ‘Wij betreuren het enorm dat er in een aantal gevallen toch problemen zijn ontstaan.’ Om de situatie te veranderen, is een wetswijziging nodig, stelt de gemeente. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?