Luister naar

De miskraam naar het theater: ‘Hoe verenig ik dit leed met een God die alles in de hand heeft?’

Achtergrond
De fysieke en mentale problemen na een miskraam worden onderschat, schrijven wetenschappers in medisch tijdschrift The Lancet. Ze pleiten voor betere zorg. Nannette Poortinga maakt een theatervoorstelling over haar miskramen. ‘Hoe verenig ik dit leed met een God die voor me zorgt en alles in de hand heeft?’
Eymeke Verhoeven
woensdag 19 mei 2021 om 03:00 aangepast 07:36
Nannette Poortinga: ‘Bij mijn eerste miskraam hield ik mezelf voor dat ik moest proberen het niet te erg te vinden.'
Nannette Poortinga: ‘Bij mijn eerste miskraam hield ik mezelf voor dat ik moest proberen het niet te erg te vinden.' beeld Fiona Kelatow

Delft

Nannette Poortinga (32) is schrijver en theatermaker. ‘Een aantal jaar geleden kreeg ik voor het eerst een miskraam. Daarna werd een fantastische gezonde dochter geboren. Anderhalf jaar geleden volgde opnieuw een miskraam. Ik was enorm verdrietig, en de hele wereld zat op slot vanwege corona. Vrienden konden niet langskomen, mijn werk in het theater lag stil …’ En dus besloot Poortinga haar verhaal te delen in blogvorm, op haar website nannettepoortinga.com. Die teksten vormen de basis voor de kleinkunstvoorstelling Mis die vanaf donderdag 27 mei online te zien is tijdens Delft Fringe Festival. In een uitgebreidere versie gaat de voorstelling vanaf september in première op het Amsterdam Fringe Festival.

Poortinga: ‘Bij mijn eerste miskraam hield ik mezelf voor dat ik moest proberen het niet te erg te vinden. Door de verhalen van anderen besefte ik: ik mag het ook verschrikkelijk verdrietig vinden. Dat maakt het beter. Er komt ruimte voor de troost en liefde die je nodig hebt.’

Er zit humor in uw voorstelling. Wat valt er te lachen bij een miskraam?

‘Voor mij werkt het zo: als je de zwaarte toelaat, zie je ook af en toe de grap. Twee dagen na het slechte nieuws moest mijn man wat spullen bij de apotheek halen die je ook nodig hebt na een bevalling. De vrouw achter de balie feliciteerde hem, en schaamde zich diep toen ze ontdekte dat ze hem in plaats daarvan had moeten condoleren. We hebben daar heel hard om gelachen.’

Het persbericht spreekt van ‘een persoonlijk verhaal over proberen en mislukken’. Voelt het inderdaad zo?

‘Ik doe de dingen graag goed, en al helemaal als ik zwanger ben. Ik probeer – hoe misselijk ik ook ben – gezond te eten, slik zwangerschapsvitamines … En dan kan het toch misgaan. Ik was de moeder van de kindjes in mijn buik. Ze waren mijn verantwoordelijkheid. En nu zijn ze dood. Je krijgt al snel te horen dat zulke dingen nu eenmaal gebeuren. Maar het voelt niet zo, omdat het in jóuw lijf gebeurt.

Dat wetenschappers oproepen moeders beter voor te lichten over risicofactoren, heeft iets dubbels. Als vrouwen al snel denken dat een miskraam hun schuld is, hoeven ze niet óók nog eens te horen wat ze hadden kunnen doen om het te voorkomen. Tegelijkertijd is het natuurlijk goed om te weten wat je zelf kunt doen.

Na twee of drie miskramen heb je recht op onderzoek. Bij mij is ontdekt dat medicatie kan helpen een miskraam te voorkomen. Ik vraag me af of niet elke vrouw zo’n onderzoek zou kunnen krijgen als artsen goed zicht zouden hebben op het leed dat een miskraam kan veroorzaken.’

U studeerde theologie. Heeft dat een rol gespeeld in het omgaan met uw miskramen?

‘Ja, zeker. Het was voor het eerst dat ik doorkreeg wat de gebrokenheid van de wereld is. Ik had de dood nog nooit van zo dichtbij meegemaakt. Hoe verenig je zulk leed met een God die voor je zorgt en alles in de hand heeft? Het was voor mij een goede test: blijft overeind waar ik op vertrouw? God heeft geen antwoord gegeven op mijn waarom-vraag. Maar ik heb geleerd dat ik tegen Hem mag zeggen: ik ben het er niet mee eens dat het zo gaat. Het leven is nou eenmaal niet perfect. Daar zie ik trouwens ook de schoonheid van in: ik hoef dus ook niet perfect te zijn.' <

meer aandacht voor miskramen nodig

Een miskraam is het verlies van een ongeboren kindje voor het levensvatbaar is. Zo'n 15 procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. De helft van de keren wordt dat veroorzaakt door een chromosoomafwijking. De kans op een miskraam is groter als de moeder jonger is dan 20 jaar of ouder dan 35, en ook als de vader ouder is dan 40 jaar. Gemiddeld lopen zwarte mensen meer risico.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan een miskraam zijn alcoholgebruik, roken, werken in nachtdiensten en blootstaan aan luchtvervuiling, pesticiden en aanhoudende stress, aldus het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. In de driedelige serie die het vakblad 26 april publiceerde, wordt beschreven dat miskramen niet alleen lichamelijke gevolgen hebben – zoals bloedverlies en infectiegevaar – maar ook psychologische: een verhoogd risico op angstgevoelens, depressie, posttraumatische stressstoornis en zelfdoding. Na een miskraam is de kans groter dat een volgende zwangerschap voortijdig eindigt.

De wetenschappers roepen op tot betere nazorg en preventief onderzoek naar de geestelijke gezondheid van vrouwen die hun ongeboren kind verliezen.

Ook zouden misvattingen moeten worden weersproken (het tillen van zware objecten is geen oorzaak voor een miskraam) en moet er meer kennis worden gedeeld over de medische behandelingen die kunnen bijdragen aan het voorkómen van een miskraam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.