Supermarkten verkopen door coronacrisis veel meer alcohol - totale consumptie nam wel af

Nieuws
Door de coronacrisis verkopen Nederlandse supermarkten veel meer alcohol. De groei is in het eerste kwartaal van 2021 zelfs nog sterker dan in de tweede helft van 2020.
Gershon Osnabrugge
dinsdag 18 mei 2021 om 18:30 aangepast 21:54
Afbeelding
beeld anp / Ramon van Flymen
Coronavirus

Zaltbommel

Dat blijkt uit cijfers die deze krant opvroeg bij marktonderzoeksbureau IRI. De totale alcoholconsumptie is in coronatijd afgenomen door sluiting van de horeca en het afgelasten van evenementen. Maar supermarkten verkopen daardoor juist meer. Zo werd in de eerste drie maanden van dit jaar in supermarkten maar liefst 174 miljoen liter bier gekocht door Nederlanders, 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Deze trend is vanaf het begin van de coronacrisis te zien. In het eerste kwartaal van 2020 bleef de verkoop nagenoeg hetzelfde vergeleken met 2019, maar in de rest van het jaar was enkel stijging te zien. Deze ontwikkeling zet zich door in 2021. In totaal is tussen 1 januari en 31 maart van dit j..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.